Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
«Θέλουμε να φύγουμε από την κόλαση! Αφήστε μας ελεύθερους!»

Παλλεσβιακό συλλαλητήριο σήμερα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, μετά τις συνεχείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας Παρασκευή και Σάββατο

Της απεσταλμένης μας Αθηνάς ΖΥΜΑΡΗ.-

«Θέλουμε να φύγουμε. Αφήστε μας ελεύθερους» είναι το σύνθημα που διατρανώνουν, με κάθε τρόπο και σε μια σειρά από γλώσσες, οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο. Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Παρασκευή και το Σάββατο, αυτοσχέδια πλακάτ από χαρτόνια, πανό, ζητούν να φύγουν από την κόλαση που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση σε βάρος τους, με τεράστιες επιπτώσεις και σε βάρος των κατοίκων του νησιού, αλλά και στη δημόσια υγεία.

Ολοι αυτοί οι χιλιάδες ξεριζωμένοι, με την πλειοψηφία τους να είναι γυναίκες, μικρά παιδιά, μωρομάνες, έγκυες, ηλικιωμένοι ανήμποροι, από τη νύχτα της περασμένης Τρίτης που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, μέχρι και χτες το βράδυ, με τον κορονοϊό να καλπάζει, μετρούσαν 7 μέρες στο δρόμο. Από το κολαστήριο της Μόριας βρέθηκαν να κοιμούνται στο οδόστρωμα, στα πεζοδρόμια, στο χώμα των χωραφιών, σε νεκροταφεία (Αγ. Κυριακής), χωρίς νερό, φαγητό, καμία υγειονομική μέριμνα και φροντίδα.

Το ίδιο αίτημα του απεγκλωβισμού εκφράζει και ο λαός της Λέσβου, με τους συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς να οργανώνουν σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αλληλεγγύη τους σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Απαιτούν την ασφαλή μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα σε προσωρινούς ανθρώπινους χώρους παραμονής μέχρι να τους χορηγηθούν τα απαραίτητα έγγραφα για τις χώρες προορισμού τους.

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και τη συμμετοχή πλήθους ακόμα φορέων, όπως της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Λέσβου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Φοιτητικών Συλλόγων, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης κ.ά., χτες το απόγευμα αναμενόταν να γίνει μηχανοκίνητη πορεία στη Μυτιλήνη, ενώ σήμερα διοργανώνεται παλλεσβιασκό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς. Ταυτόχρονα, γίνεται συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και υγειονομικού υλικού.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ με πυρετώδεις ρυθμούς διαμορφώνει τη «νέα Μόρια» στην περιοχή που είναι πεδίο βολής του στρατού. Παράλληλα, συνεχίζει να μετατρέπει σταδιακά το νησί σε εμπόλεμη ζώνη. Τα χαράματα της Κυριακής στη Λέσβο έγινε και νέα «απόβαση» δυνάμεων καταστολής. Πρόκειται για άλλες 5 διμοιρίες ΜΑΤ με ισάριθμες κλούβες, ενώ για πρώτη φορά «κατέβασε» και ειδικά τεθωρακισμένα οχήματα (δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός) που στάλθηκαν με το πλοίο της γραμμής από Καβάλα.

Αυτά έρχονται να προστεθούν, πέρα από τις μόνιμες δυνάμεις, σε 20 κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ, 2 αύρες για τη ρίψη νερού και δυνάμεις των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) που είχαν φτάσει στη Λέσβο μέχρι και την Παρασκευή.

Και άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής

Το πρωί του Σαββάτου έγινε μία ακόμα μεγάλη διαδήλωση των προσφύγων και μεταναστών. Ενα ακόμα μεγάλο ξέσπασμα διαμαρτυρίας και οργής για τα βασανιστήρια χωρίς τελειωμό που τους έχουν καταδικάσει, μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ, που βρίσκονται παραταγμένες από τη νύχτα της πυρκαγιάς στον εθνικό δρόμο, στο ύψος της περιοχής Καρά Τεπέ, προκειμένου να αποτρέψουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να φτάσουν στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι φώναζαν ασταμάτητα συνθήματα κατά του εγκλωβισμού τους με τα αυτοσχέδια πλακάτ και τα πανό τους.

Αφού τελείωσε η διαδήλωσή τους, χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί καμία εξήγηση για τα αίτια, ανάμεσά τους εισέβαλαν δυνάμεις των ΟΠΚΕ και διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιδόθηκαν σε ξυλοδαρμούς, έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης κατά προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οικογένειες με μωρά παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε μια γυναίκα στο κεφάλι και ένας ηλικιωμένος τραυματισμένος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

Από την Κυριακή το πρωί, ωστόσο, έχει διακοπεί κάθε «επαφή», κάθε πρόσβαση στην περιοχή όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι χιλιάδες κατατρεγμένοι, δηλαδή στην Εθνική οδό Θέρμης - Μυτιλήνης έως το ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης για ξεριζωμένους (2022-02-12 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός, καταστολή και νερό στο μύλο των φασιστοειδών (2020-02-06 00:00:00.0)
Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» κυβερνητική φιέστα (2018-05-04 00:00:00.0)
Ενταση επικράτησε στη ΒΙΑΛ (2016-07-20 00:00:00.0)
Τεράστιες ευθύνες των ΕΕ - ΝΑΤΟ για το Προσφυγικό και της κυβέρνησης που συνυπογράφει τις αποφάσεις τους (2016-03-03 00:00:00.0)
Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα (2015-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ