Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Εγκλωβισμός, καταστολή και νερό στο μύλο των φασιστοειδών

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση για ξεριζωμένους και κατοίκους των νησιών του Αιγαίου

Κλιμάκιο του ΚΚΕ έκανε περιοδεία χτες στη Μόρια

Από πρόσφατη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών

Eurokinissi

Από πρόσφατη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Μυτιλήνη εξαιτίας του μαζικού εγκλωβισμού 21.736 προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την πολιτική καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων αλλά και τον εμπαιγμό σε βάρος των κατοίκων, επιχειρεί να επιβάλει τη δημιουργία και νέων κλειστών δομών στα νησιά, ώστε να συνεχιστεί εκεί ο διπλός εγκλωβισμός, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η σημερινή.

Την ίδια στιγμή, με την πλάτη και θεσμικών παραγόντων που παρεμβαίνουν με ρατσιστική ρητορική, όπως για παράδειγμα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, παίρνουν αέρα τα πανιά διάφορων ακροδεξιών, χρυσαυγιτών και φασιστών που κάνουν την εμφάνισή τους και με προβοκάτσιες φτάνουν μέχρι και στον εμπρησμό σπιτιού στη Μόρια και επιθέσεις εναντίον ξεριζωμένων αλλά και κατοίκων της Λέσβου με την ανοχή της Αστυνομίας. Μάλιστα, προχτές έφτασαν μέχρι το σημείο να χτυπούν πόρτες σπιτιών, για να μάθουν αν ενοικιάζουν σε μετανάστες ή σε μέλη ΜΚΟ!

Να σημειωθεί ότι χτες το βράδυ, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα επισκέφτηκε τον πρόεδρο της κοινότητας της Μόριας Γιάννη Μαστρογιάννη και συζήτησαν για την κατάσταση.

Η κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα καταστολής για τους ξεριζωμένους όπως για παράδειγμα το δολοφονικό πλωτό φράγμα στη θάλασσα. Μάλιστα, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε σχετικά σε ΜΜΕ: «Μιλάμε για μια πιλοτική εφαρμογή ενός τμήματος, ενός πρώτου φράγματος, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, για να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει.(...) Να λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά να μη δημιουργεί πρόβλημα στη ναυσιπλοΐα, να μην αποτελεί κίνδυνο για τους αλιείς και να μη δημιουργεί, επίσης, κάποιο πρόβλημα για τους ανθρώπους που ενδεχομένως θα προσπαθήσουν να το περάσουν, αλλά να βοηθά ώστε να ελέγχονται αυτοί οι άνθρωποι. Αν αυτούς τους στόχους τους εκπληρώνει αυτό το πρώτο φράγμα, μετά τη δοκιμαστική του λειτουργία, θα δούμε πώς θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Β. Α. Αιγαίου που θα επιλέξουμε».

Σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων, ομάδα 20 περίπου φασιστοειδών με κράνη προχτές τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα στο κέντρο της Μυτιλήνης στους δρόμους έλεγχαν περαστικούς Ελληνες και ξένους. Επιτέθηκαν επίσης και σε θαμώνες επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν φοιτητές και εργαζόμενοι. Είχε προηγηθεί πορεία αντιφασιστικών, φοιτητικών κυρίως, οργανώσεων από την παραλία της Επάνω Σκάλας στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου η Αστυνομία δεν επέτρεψε στους διαδηλωτές να συνεχίσουν.

Η περίπτωση των ΜΚΟ

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι πληθαίνουν και οι αναφορές σε περίεργη δράση των ΜΚΟ που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες. Και αν η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν σκόπιμα σε αυτό για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, που οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση, το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Οι κορόνες περί «ελέγχου στη δράση των ΜΚΟ» ακούγονται ως ανέκδοτο από εκείνους που τόσα χρόνια ενίσχυσαν τη δράση τους και μετέτρεψαν τις δομές προσφύγων και μεταναστών σε πεδία ανεξέλεγκτης δράσης τέτοιων οργανώσεων. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που όλα αυτά έγιναν με τη σφραγίδα και τη χρηματοδότηση της ΕΕ και βέβαια των ελληνικών κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, εδώ και χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα, οι ΜΚΟ στη Λέσβο και στα άλλα νησιά χρηματοδοτούνταν αδρά και σύμφωνα με καταγγελίες μοίραζαν τα νησιά σε κομμάτια για τα οποία διαγκωνίζονται, ξεπλένοντας χρήμα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί ακόμα και σχέσεις ορισμένων μελών τους με μυστικές υπηρεσίες.

Θυμίζουμε ακόμα πως υγειονομικοί φορείς της Λέσβου έχουν καταγγείλει ότι οι ΜΚΟ λειτουργούν ανεξέλεγκτα, απαγορεύοντας ακόμα και την πρόσβαση στις ακτές σε πιστοποιημένους φορείς ή λειτουργώντας αυτοσχέδια ιατρεία, που δεν παρέχουν καμία ουσιαστική υπηρεσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑντιΚΚΕ διαστρέβλωση (2021-04-06 00:00:00.0)
Υποκρισία και σταθερότητα στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων (2021-03-30 00:00:00.0)
Η «βόμβα» των ΜΚΟ στο Προσφυγικό (2020-09-30 00:00:00.0)
Μαχητική παρέμβαση των κομμουνιστών στις εξελίξεις στο Προσφυγικό (2020-03-14 00:00:00.0)
Από το κακό στο χειρότερο οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς (2018-12-29 00:00:00.0)
Να μη γίνει το νησί ζώνη εγκλωβισμού μεταναστών και προσφύγων (2015-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ