Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι ΧΕΧ είναι η αποδοχή του κοινωνικού θανάτου για τον χρήστη

Ο Παναγιώτης Κατηφές
Ο Παναγιώτης Κατηφές
Για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) μίλησε ο Κατηφές Παναγιώτης, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος, μεταφέροντας την πλούσια πείρα από τις χώρες όπου έχουν «τρέξει» οι ΧΕΧ, σημείωσε:

«Στην αποθέωση της ατομικότητας και της λογικής "ότι εσύ έχεις την επιλογή να κάνεις ό,τι θέλεις με τον εαυτό σου αρκεί να μην ενοχλείς τους γύρω σου" στηρίζεται και η θεσμοθέτηση των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης. Είναι ένα ζήτημα που από το 2013 έθεσε ως κυβέρνηση η ΝΔ, το 2018 το νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω και από πιέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σήμερα ξαναέρχεται η ΝΔ με τις ευλογίες όλων των άλλων κομμάτων, να το επεκτείνει με τη συνδρομή της Τοπικής Διοίκησης και με κινητές μονάδες νόμιμης χρήσης για να αμβλύνει τις αντιστάσεις.

Τι είναι οι ΧΕΧ;

Είναι αποδοχή του προβλήματος ως μη πρόβλημα.

Πλέον το πρόβλημα δεν είναι η χρήση αλλά απλά η χρήση να μη γίνεται σε δημόσια θέα. Για αυτό το κράτος διαμορφώνει χώρους όπου ο χρήστης θα μπορεί νόμιμα και με παρακολούθηση ιατρικού προσωπικού να κάνει χρήση ναρκωτικών.

Οι ΧΕΧ είναι αποδοχή του κοινωνικού θανάτου ενός ανθρώπου.

Πλέον το πρόβλημα δεν είναι η εξάρτηση, απλά να μειωθούν οι φυσικοί θάνατοι από overdose. Που και αυτό δεν ισχύει απόλυτα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων από overdose συντελούνται στο σπίτι του χρήστη και κυρίως μετά από αποφυλάκιση όπως δείχνουν τα στοιχεία στις χώρες που εδώ και χρόνια λειτουργούν ΧΕΧ.

Τι στοχεύουν να πετύχουν με τους ΧΕΧ;

Να καθαρίσει κυρίως το κέντρο της Αθήνας από χρήστες και πιάτσες ναρκωτικών, για να μπορεί να είναι τουριστικά θελκτικό και περισσότερο αξιοποιήσιμο από το τουριστικό κεφάλαιο. Για αυτό το υπερασπίζεται και ο κος Μπακογιάννης και γι' αυτό η Αθήνα θα είναι "πιλότος" και για άλλες μεγάλες πόλεις με τη συνδρομή δημάρχων και περιφερειαρχών.

Δεν τους ενδιαφέρει να μην υπάρχουν χρήστες και πιάτσες, απλά να μεταφερθούν σε ελεγχόμενους χώρους. Οπως την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε καθαρίσει η Ομόνοια και είχαμε τη μεταφορά τους στην Αμυγδαλέζα.

Να διαμορφωθεί ακόμα μεγαλύτερη ανοχή με το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών και να μεταφερθούν οι πιάτσες σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι ΧΕΧ ναρκοθετούν την ίδια την πρόληψη και ουσιαστικά είναι αποδοχή του κοινωνικού θανάτου για τον χρήστη, μειώνοντας ουσιαστικά και το ατομικό και το κοινωνικό κίνητρο για θεραπεία.

Πλέον το κράτος και επίσημα λέει ότι η χρήση δεν είναι πρόβλημα, αφού νομοθετείται η νόμιμη χρήση εντός των χώρων αυτών και τα ναρκωτικά δεν θεωρούνται παράνομα μόνο εντός των χώρων. Δηλαδή, έχουμε παράνομα ναρκωτικά και νόμιμη χρήση, ως βήμα πριν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.

Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα σε θεραπευτικά προγράμματα να λειτουργούν ΧΕΧ, αλλοιώνοντας έτσι κάθε έννοια της απεξάρτησης και της θεραπείας.

Ως Κόμμα είμαστε αντίθετοι στους ΧΕΧ γιατί:
  • Δεν αποδεχόμαστε τη στήριξη του κράτους στη χρήση ναρκωτικών.
  • Δεν συμβιβαζόμαστε με τη διάδοση της ναρκω-κουλτούρας.
  • Δεν αποδεχόμαστε τον άνθρωπο έξω από την κοινωνική ζωή και δράση.
  • Δεν θεωρούμε ως λύση του προβλήματος τη συντήρηση της τοξικοεξάρτησης και τη "μείωση της βλάβης".

Προτάσσουμε ένα ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που πατά στην ενιαία αντίληψη της πρόληψης - της στεγνής θεραπείας - της κοινωνικής επανένταξης και όχι στη "μείωση της βλάβης" ως κυρίαρχης προσέγγισης της αντιναρκωτικής πολιτικής, που δεν είναι καν θεραπεία, όπως προσπαθούν να πείσουν ακόμα πιο έντονα τώρα τελευταία τα νεοδιορισμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ στελέχη σε διοικήσεις θεραπευτικών προγραμμάτων.

Για εμάς, η έννοια της φροντίδας του τοξικοεξαρτημένου που κινείται μεταξύ πιάτσας και αστεγίας πρέπει να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει:

  • Προγράμματα street work, τόσα όσα έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς ημερομηνία λήξης λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τα οποία κυρίως λειτουργούν.
  • Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο με χώρους φροντίδας των άστεγων χρηστών, χωρίς την ανοχή χρήσης, όπου ο χρήστης θα μπορεί να βρει στέγη, τροφή, ρουχισμό, είδη για την υγιεινή του και θα λειτουργεί ως προθάλαμος για προσπάθεια διαμόρφωσης κινήτρου για θεραπεία.
  • Την ίδρυση μονάδων σωματικής απεξάρτησης στα δημόσια νοσοκομεία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η σύσκεψη ενάντια στην ανοχή στα ναρκωτικά (2022-06-15 00:00:00.0)
Κόμματα - ντίλερς του «ελεγχόμενου θανάτου» (2022-04-21 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το άρθρο για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (2020-01-28 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την επίσκεψη του υπουργού σε «χώρο εποπτευόμενης χρήσης» (2019-07-03 00:00:00.0)
Ολοκληρώνει την εγκληματική νομοθέτηση «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (2019-03-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τους χώρους «εποπτευόμενης χρήσης» ναρκωτικών ουσιών (2018-10-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ