Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στο σχέδιο των ΗΠΑ

Ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στο ψαχνό διαδηλωτές που αντιδρούν στην κατοχή στη Ραμάλα

Copyright 2020 The Associated

Ο ισραηλινός στρατός χτυπάει στο ψαχνό διαδηλωτές που αντιδρούν στην κατοχή στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε κλιμάκωση των διπλωματικών πρωτοβουλιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επόμενη βδομάδα προχωρά η Παλαιστινιακή Αρχή, με στόχο την παρουσίαση, μεταξύ άλλων, της πρότασής της για μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού, σε αντιδιαστολή με το σχέδιο των ΗΠΑ που επιχειρεί νομιμοποίηση και θωράκιση της κατοχής σε βάθος χρόνου.

Ο πρώην επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Σαέμπ Ερεκάτ, ενημερώνοντας χτες τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών χωρών της ΕΕ στη Ραμάλα, τους παρουσίασε τα σχέδια και τις επόμενες κινήσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη από την ερχόμενη Τρίτη, 11 Φλεβάρη. «Η προστασία του Διεθνούς Δικαίου είναι διεθνής ευθύνη», φέρεται να είπε ο Ερεκάτ, σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Jerusalem Post», εκτιμώντας ότι «είναι εφικτή μία δίκαιη και διαρκής ειρήνη». Ο ίδιος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει το σχέδιο των ΗΠΑ για το Παλαιστινιακό επειδή παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και εμποδίζει την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών στα σύνορα του 1967.

Νωρίτερα, χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ενημέρωσε ανώτερα στελέχη του κόμματός του, «Φατάχ», για τις επόμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Παλαιστινιακής Αρχής, επισημαίνοντας ότι απέρριψε το σχέδιο των ΗΠΑ επειδή επιχειρεί να τερματίσει τον παλαιστινιακό αγώνα για ελευθερία.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ η Παλαιστινιακή Αρχή παρουσίασε τις δικές της θέσεις για το σχέδιο των ΗΠΑ, ενόψει της εκτενούς παρουσίασης της λεγόμενης «συμφωνίας του αιώνα» σήμερα από τον Αμερικανό σύμβουλο (και γαμπρό του Προέδρου Τραμπ) στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ. Παράλληλα, στο ΣΑ κυκλοφόρησε σχέδιο απόφασης με πρωτοβουλία της Τυνησίας και της Ινδονησίας (που είναι αυτήν την περίοδο μη μόνιμα μέλη) με το οποίο προωθούν την καταδίκη του σχεδίου των ΗΠΑ και του Ισραήλ για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών (όπως αυτά στην Κοιλάδα του Ιορδάνη).

Στον αντίποδα αυτών των κινήσεων στάθηκε ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, ο οποίος κάλεσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να σταματήσει «τις σκηνοθετημένες παραστάσεις και να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αντί να τρέχει στον ΟΗΕ». Πιο πριν (αργά προχτές βράδυ) ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υποσχέθηκε, σε προεκλογική συγκέντρωση, πως εάν νικήσει στις εκλογές στις 2 Μάρτη, θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη.

Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος

Ο Παλαιστίνιος Μοχάμαντ αλ Χαντάντ, μόλις 17 ετών, έγινε χτες το πρώτο θύμα των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων μετά την παρουσίαση του αμερικανικού σχεδίου για το Παλαιστινιακό στις 28 Γενάρη. Ο έφηβος έπεσε νεκρός από σφαίρα στο στήθος που δέχθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με στρατιώτες στη Χεβρώνα της Νότιας Δυτικής Οχθης. Οι κατοχικές δυνάμεις δικαιολόγησαν τη δολοφονία λέγοντας πως πέταξε προς το μέρος τους μία βόμβα μολότοφ.

Προηγήθηκαν συγκρούσεις κοντά σε εβραϊκό εποικισμό της Χεβρώνας με τη συμμετοχή μερικών εκατοντάδων Παλαιστινίων αλλά και παράλληλες ταραχές ανάμεσα σε διαδηλωτές και περιπόλους του ισραηλινού στρατού στην πόλη Αλ Μπιρίχ (κοντά στη Ραμάλα) με αφορμή νέο μπαράζ τρομοκρατικών εφόδων του στρατού και συλλήψεων τουλάχιστον 19 ατόμων σε σπίτια Παλαιστινίων.

  • Αίσθηση επίσης προκάλεσε χτες η ανάρτηση μηνύματος του Ιρανού ανώτατου σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ στο «Τουίτερ» με το οποίο κάλεσε τους Παλαιστίνιους να πάρουν τα όπλα και να ξεκινήσουν πόλεμο κατά του Ισραήλ. «Το φάρμακο απέναντι σε αυτό το σχέδιο είναι μία θαρραλέα αντίσταση», τόνισε ο Χαμενεΐ, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ θα εντείνουν το επόμενο διάστημα τις προσπάθειες για προώθηση του σχεδίου για το Παλαιστινιακό «με δωροδοκίες, όπλα και δέλεαρ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ