Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Ρυθμό ανάκαμψης στην περιοχή του 2,2% με 2,5% για το 2020 προβλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με βασικές παραδοχές την επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, κυρίως για το επενδυτικό περιβάλλον, την επίτευξη στόχων εξυγίανσης στοιχείων ενεργητικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα» δάνεια), την «ήπια» επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, αλλά και τις «ήπιες» επιπτώσεις από το Brexit και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Οπως αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, το συνολικό επίπεδο επενδύσεων παραμένει καθηλωμένο περίπου στο μισό από αυτό που θα χρειαζόταν για τη σύγκλιση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ «τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας δεν την τραβούν μεσοπρόθεσμα από το 2% προς το 3%, αλλά την υποβιβάζουν προς το 1% ετήσιας πραγματικής μεγέθυνσης».

Επιπλέον, το Ιδρυμα σημειώνει ότι στην κατεύθυνση της ανάκαμψης θα ήταν «ιδιαίτερα θετική η μείωση του επιπέδου των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία», δηλαδή των εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας, καθώς επίσης και η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και ευελιξίας των συντάξεων μέσω δεύτερου και τρίτου πυλώνα, και η άμβλυνση της «ακραίας προοδευτικότητας» του φορολογικού εισοδήματος, που με τη σειρά της σηματοδοτεί τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα.

Στο «διά ταύτα», τονίζουν πως «είναι κρίσιμο να γίνουν κατανοητές οι ευκαιρίες αλλά και οι περιορισμοί και να μην υπάρξει καθυστέρηση στη στροφή σε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», με κεντρικά χαρακτηριστικά τη «στροφή της παραγωγής προς τις παγκόσμιες αγορές, αντί για το εσωτερικό, με ενίσχυση της σχετικής συνεισφοράς της μεταποίησης όπως και της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από την καινοτομία».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολογεί και νέες δέσμες παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χτες με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με ατζέντα την αξιολόγηση και τον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου. Οι κυριότερες κατευθύνσεις που δίνονται στο συγκεκριμένο υπουργείο για το επόμενο εξάμηνο αφορούν μεταξύ άλλων: Την εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό, τη σύνδεση έρευνας - τεχνολογίας - καινοτομίας με την «αγορά», τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με απλούστευση των αδειοδοτικών δραστηριοτήτων σε πρωτογενή τομέα, μεταφορές και εκπαίδευση», την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, την κατάρτιση νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και Δημοσίων Επενδύσεων και τέλος την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021 - 2027.

Στο στόχαστρο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

«Ο μικρός όγκος ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών στη χώρα οφείλεται και στις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ελλάδα παραμένει ουραγός όσον αφορά στο μέγεθος του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος», επισημαίνει, για μια ακόμη φορά, το ΙΟΒΕ στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης.

Η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιρειών που είναι επενδυμένα στην κεφαλαιαγορά αντιστοιχούν σε μόλις 8,0% του ΑΕΠ, έναντι 81,9% κατά μέσο όρο στην ΕΕ» και όπως λένε «στη σχετική κατάταξη των χωρών - μελών της ΕΕ η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση, λίγο υψηλότερα από τη Ρουμανία (6,2% του ΑΕΠ)»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ