Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βήμα βήμα προς τις επικίνδυνες διευθετήσεις, στο «ρυθμό» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ

INTIME NEWS

Από προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για τα ΜΟΕ
Βήμα βήμα προχωράνε οι διεργασίες προς μια «διευθέτηση» στα Ελληνοτουρκικά, με «επιδιαιτησία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική του πτέρυγα όσο και τις μπίζνες του κεφαλαίου στην Ενέργεια και άλλα πεδία, και με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σε αυτήν τη βάση οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών, Ν. Παναγιωτόπουλος και Χ. Ακάρ, είχαν χτες τηλεφωνική επικοινωνία, όπου - σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ - «έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 - 13/2, καθώς επίσης και ενόψει της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 - 21/2» (η τουρκική αντιπροσωπεία καταφτάνει από την προηγούμενη, 16/2).

Στο περιθώριο της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας αναμένεται οι δύο υπουργοί να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, τα δε ΜΟΕ εντάσσονται στη διαδικασία που, όπως την έχουν περιγράψει αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, μαζί με τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές και την υπογραφή συνυποσχετικού, οδηγεί μέχρι τη Χάγη.

Αλλωστε, και τα ίδια τα ΜΟΕ, η διαδικασία για τα οποία διεξάγονται με «παρότρυνση» των ΗΠΑ, λειτουργούν στην πράξη ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο (κυριαρχία σε νησιά και νησίδες, αποστρατιωτικοποίησή τους, όρια ελληνικού εναέριου χώρου, όρια δικαιοδοσίας συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, κατάθεση σχεδίων πτήσης κ.ά.), άσχετα αν το ΥΠΕΘΑ θέλει - ή υποστηρίζει ότι θέλει - η τέτοια συζήτηση να περιορίζεται σε στρατιωτικό - τεχνικό επίπεδο.

Στο μεταξύ, ενδεικτική είναι και η χτεσινή δήλωση Ερντογάν πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ιμια. Γιατί; Λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως αν γίνει μια κίνηση στα Ιμια, όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά αν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια, θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι», συνδέοντας μάλιστα με αυτό το τηλεφώνημα Ακάρ - Παναγιωτόπουλου: «Ο υπουργός Αμυνας, σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ιμια και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, λέγεται ότι στη συνάντηση της Αθήνας τη μεθεπόμενη βδομάδα, σε πρώτη φάση οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα κάνουν μια αποτίμηση της διαδικασίας όπως «έτρεξε» τα προηγούμενα 4,5 χρόνια και στη συνέχεια «θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση με βάση τα σημερινά γεωπολιτικά δρώμενα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Την ίδια ώρα, χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, βρέθηκε για σειρά επαφών στη Μάλτα. Μετά τη συνάντησή του με τον Μαλτέζο ομόλογό του, E. Μπαρτόλο, είπε ότι συζήτησαν «για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, το Μεταναστευτικό και τις περιφερειακές εξελίξεις». Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Μάλτας, Τζ. Βέλα, δήλωσε ότι συζήτησαν «εκτενώς για τη συνολική κατάσταση στην περιοχή μας, ιδίως για την κατάσταση στη Λιβύη και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τα άκυρα και ανυπόστατα μνημόνια που υπεγράφησαν από τον κ. Σάρατζ και την κυβέρνηση της Τουρκίας». Πρόσθεσε πως εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι «τα μνημόνια αυτά αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν διευκολύνουν κατά κανέναν τρόπο την εύρεση κοινού τόπου για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρότεινε άμεση επανέναρξη των ΜΟΕ (2022-10-15 00:00:00.0)
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις εντός πλαισίου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2020-02-18 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό προωθούνται γοργά (2020-02-08 00:00:00.0)
«Πέφτουν οι τόνοι», με φόντο την επιχείρηση διευθετήσεων (2020-02-07 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των αστικών τάξεων και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (2019-02-23 00:00:00.0)
"Βήμα βήμα" στις οδηγίες των ΗΠΑ (1996-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ