Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Πέφτουν οι τόνοι», με φόντο την επιχείρηση διευθετήσεων

Ενδεικτικές των διεργασιών οι πληροφορίες ότι επίκειται νέα συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου λίγο πριν από το νέο γύρο των ΜΟΕ
Ενδεικτικές των διεργασιών οι πληροφορίες ότι επίκειται νέα συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου λίγο πριν από το νέο γύρο των ΜΟΕ
Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στα Ελληνοτουρκικά, καθώς υπό την «υψηλή εποπτεία» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ όλα δείχνουν ότι δρομολογούνται επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο γενικότερα, για τις μπίζνες του κεφαλαίου και τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο τραπέζι του Προκρούστη.

Χτες το πρωί μεταδόθηκαν πληροφορίες από τον «Αlpha» ότι ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος διαψεύδει προηγούμενες, προχτεσινές δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν περί τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Ακάρ, αναφορικά με τα Ιμια. «Αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ», φέρεται να είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Αργότερα, το απόγευμα, το ΥΠΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο υπουργός «ουδέποτε προέβη σε ανάλογη δήλωση. Ολα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών».

Είναι πάντως ενδεικτικό της προσπάθειας «να πέσουν οι τόνοι», ώστε να διευκολυνθούν τα επόμενα βήματα των διευθετήσεων, με πρώτο τον επερχόμενο νέο γύρο διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πως δεν υπήρξε σχόλιο για αυτή καθαυτή τη δήλωση Ερντογάν, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας το «γκριζάρισμα» περιοχών στο Αιγαίο, έλεγε προχτές ότι «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Ιμια, λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση εκεί, όπως γινόταν προηγουμένως (σ.σ. απόδοση τιμών στην περιοχή για τους πεσόντες στην κρίση των Ιμίων), η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Ιμια, θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνας (σ.σ. ο Ακάρ), σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Ιμια και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».

Σε κάθε περίπτωση, προχτές όντως οι δύο υπουργοί Αμυνας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου - σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο - «έγινε συζήτηση για την επικείμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 12 - 13/2, καθώς επίσης και ενόψει τηςσυνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 - 21/2» (η τουρκική αντιπροσωπεία καταφτάνει μια μέρα πριν, στις 16/2).

Στο περιθώριο της Συνόδου της λυκοσυμμαχίας αναμένεται οι δύο υπουργοί να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση, τα δε ΜΟΕ εντάσσονται στη διαδικασία που - όπως την έχουν περιγράψει αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες - μαζί με τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές και την υπογραφή συνυποσχετικού, οδηγεί μέχρι τη Χάγη.

Σημειωτέον, σε άλλη μια ένδειξη ότι οι εξελίξεις «τρέχουν», χτες μεταδόθηκαν από ΜΜΕ πληροφορίες ότι επίκεται συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Τσαβούσογλου - Δένδια (αρχικά γινόταν λόγος ακόμα και για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν), με την ευκαιρία της Συνόδου του Μονάχου για την «ασφάλεια» την επόμενη Παρασκευή, 14 Φλεβάρη, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί και η νέα διάσκεψη για τη Λιβύη.

Αξίζει τέλος να καταγραφούν οι δηλώσεις του υφυπουργού Αμυνας Αλκ. Στεφανή στον ρ/σ «ΣΚΑΪ». Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ξεκαθάρισε ότι «τον πρώτο λόγο στην περίοδο που είμαστε τον έχει η διπλωματία», προσθέτοντας πως παρ' όλα αυτά «Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να κάνουν αυτό που πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ