Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ακόμα ένα βήμα προς τη λειτουργία του ως επιχείρησης

Στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας και σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια, η ΝΔ προχωρά την υλοποίηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα της Υγείας και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως «Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου - μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων».

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Υγείας, σε δηλώσεις του από τη Λάρισα την προηγούμενη Κυριακή, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας ως ΝΠΙΔ και με ΣΔΙΤ.

Το μέτρο αυτό δεν αποτελεί κάποιο «μοντέλο» ή κάποια «εξαίρεση», αλλά αντίθετα αποτυπώνει τη στρατηγική του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ, μέσα από την οποία τα μονοπώλια και το κράτος τους επιχειρούν να απαλλαγούν όσο γίνεται περισσότερο από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα χρυσοφόρα πεδία για τα κέρδη τους, τονίζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει, «όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ υλοποιούν την ίδια στρατηγική, προώθησαν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έδωσαν γην και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επεκτείνουν τη δράση τους στην Υγεία και την Ασφάλιση και προετοίμασαν το έδαφος για τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση».

«Η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», τονίζει η ανακοίνωση, «η πλήρης άλωση κάθε δημόσιου χαρακτήρα, η γενικευμένη επέλαση των νόμων της αγοράς, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ - επιχειρήσεις, η λειτουργία τους με ΣΔΙΤ, θα σημάνουν την παραπέρα επέκταση των ελαστικών σχέσεων του προσωπικού, τη συνέχιση των προσλήψεων με το σταγονόμετρο, την κατάργηση της σταθερής εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία».

Η ΤΕ Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να απορρίψουν αυτήν την πολιτική και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν.

Με διαδικασίες «fast track» οι ΣΔΙΤ στην Υγεία

Στο μεταξύ, με διαδικασίες «fast track» προωθεί η κυβέρνηση την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στο ήδη εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας, όπως και την παροχή σχετικών φοροαπαλλαγών για τις «χορηγίες» του κεφαλαίου.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου με αφορμή την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», η κυβέρνηση «θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συνεργασία του κράτους με ιδιωτικούς φορείς (...) Το μήνυμα είναι ότι δε θα επιτραπεί σε γραφειοκρατικά εμπόδια να καθυστερήσουν έργα (...) προχωράμε με fast track διαδικασίες για την άρση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του «πρότζεκτ» «Πρωτοβουλία για την Υγεία», ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, που όπως λέγεται αφορά μεταξύ άλλων το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών νέων νοσοκομείων: Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Τα νοσοκομεία αυτά αναφέρεται ότι θα ανήκουν στο ΕΣΥ αλλά «θα έχουν διοικητική ευελιξία και αυτοτέλεια». Στο ίδιο «πρότζεκτ» προβλέπεται η προμήθεια εξοπλισμού για νοσοκομεία κ.ά.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη βδομάδα πρόκειται να ψηφιστεί διάταξη που «θα δίνει φορολογικά κίνητρα για τον εθελοντισμό και τα χορηγικά προγράμματα. Θα απαλλάσσει τις δωρεές από το σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ (24%)». Το επόμενο βήμα είναι η ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία «τα υπουργεία θα καταγράφουν τις ανάγκες τους που δεν καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και τα Ιδρύματα θα καταγράφουν την προσφερόμενη χρηματοδότηση για χορηγίες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ