Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές αντιδράσεις και ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά τζιχαντιστών και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ δημιουργούν επιπρόσθετη ένταση και εκνευρισμό στην Αγκυρα, παρά τις διαμαρτυρίες και τα πρόσφατα απειλητικά τελεσίγραφα της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την «παρέμβαση» της Ρωσίας, ώστε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού, ενώ δήλωσε ότι αναμένει σύντομα ρωσική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο συντονισμού των ενεργειών αμφοτέρων των χωρών, μετά τις συγκρούσεις που προκάλεσαν το θάνατο οκτώ Τούρκων στρατιωτικών την περασμένη Δευτέρα. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, επικαλούμενο πηγές στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κατέγραψε «υπό ασαφείς συνθήκες» το θάνατο και «Ρώσων στρατιωτικών ειδικών» στο Ιντλίμπ.

Ο συριακός στρατός, μετά την προχτεσινοβραδινή είσοδό του στην στρατηγική πόλη Σαρακίμπ, προέβη σε τακτική υποχώρησης έπειτα από τα καταιγιστικά πυρά του τουρκικού πυροβολικού που έπεσαν από παρακείμενα «παρατηρητήρια» στις λεγόμενες «ζώνες αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Αυτό έδωσε το περιθώριο σε φιλότουρκους μισθοφόρους και αντικαθεστωτικούς να ξαναμπούν στην πόλη που την είχαν εγκαταλείψει μερικές ώρες νωρίτερα κατά εκατοντάδες. Εως χτες το απόγευμα, ο συριακός στρατός περικύκλωσε το Σαρακίμπ κρατώντας θέση αναμονής. Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Ικχαμπαρίγια», πάντως, μετέδωσε ότι τουρκικές δυνάμεις στο Ιντλίμπ έστησαν άλλα τέσσερα «παρατηρητήρια», κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από άλλη πηγή.

Νωρίτερα χτες, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν νέες πυραυλικές επιθέσεις σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, Δαμασκό, προκαλώντας, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το θάνατο τουλάχιστον 12 φιλοϊρανών μαχητών.

Μέσα σε όλα αυτά, αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Ιντλίμπ να τερματίσουν τις συγκρούσεις και να επιτρέψουν τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, που εκτιμά πως μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έφθασαν τους 500.000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ