Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Στη «ζυγαριά» κόστους - οφέλους η αντιμετώπισή της

ΠΕΚΙΝΟ - ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στη «ζυγαριά» κόστους - οφέλους μπαίνει και η αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού 2019-nCoV, που έχει εκδηλωθεί στην Κίνα αλλά ανησυχεί όλο τον πλανήτη, ενώ οι εξελίξεις αναδεικνύουν τους κινδύνους που γεννά η απαξίωση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μετατροπής της Υγείας σε εμπόρευμα.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς, ζήτησε να συγκεντρωθούν 613 εκατομμύρια ευρώ (675 εκατ. δολάρια) για να χρηματοδοτηθεί ένα σχέδιο καταπολέμησης για το επόμενο τρίμηνο και συμπλήρωσε τα εξής: «Είναι πολλά χρήματα τα 675 εκατομμύρια δολάρια, όμως είναι πολύ λιγότερα από τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε αν δεν επενδύσουμε στις προετοιμασίες από τώρα». Κατά τ' άλλα, ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα στείλει σε 24 χώρες προστατευτικό υλικό, όπως χειρουργικές μάσκες, γάντια, τεστ ανίχνευσης του ιού κ.τ.λ., για να εκφράσει μετά ανησυχία για τις συνέπειες μιας πολιτικής που ασκούν συνειδητά όσοι υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων. Παρατήρησε έτσι ότι «υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τα συστήματα που επιτρέπουν (καν) τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ακόμα κι αν αυτός έχει εκδηλωθεί...».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ανακοίνωσε ακόμα ότι μια πολυεθνική ομάδα του Οργανισμού θα αναχωρήσει για την Κίνα «πολύ σύντομα», στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθούν προτεραιότητες στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, διαγνωστικών μέσων και εμβολίων για τον 2019-nCoV, ενώ 11 και 12 Φλεβάρη θα γίνει στη Γενεύη συνάντηση ειδικών.

Στο μεταξύ, όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας της Κίνας κατέγραφε χτες τα εξής: Τα θύματα στην ηπειρωτική Κίνα είχαν φτάσει τα 563, με 73 νέες απώλειες (οι 70 στην επαρχία Χουμπέι που είναι και το επίκεντρο της επιδημίας και οι 3 άλλοι στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Γκουιτζού) το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα συνολικά ανέβηκαν σε 28.018, στα οποία περιλαμβάνονται 3.694 νέα (τα 2.987 στη Χουμπέι) επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στη Χουμπέι, παρά την ανέγερση δύο ειδικευμένων νοσοκομείων αλλά και την προσαρμογή άλλων 11 κτιρίων (γηπέδων κ.τ.λ.) για να φιλοξενούνται ασθενείς, υπάρχουν ανάγκες για περισσότερες δομές.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ταϊβάν - που κανονικά αποτελεί τμήμα της κινεζικής επικράτειας - ανακοίνωσαν ότι απαγορεύεται στο εξής η είσοδος σε όλους τους Κινέζους που ζουν στην ηπειρωτική Κίνα. Την αναστολή των ταξιδιών στην Κίνα ανακοίνωσε χτες και η Σαουδική Αραβία, όπως αντίστοιχα έχουν κάνει και πολλές άλλες χώρες, αν και οι συστάσεις του ΠΟΥ - τουλάχιστον προς το παρόν - είναι ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί στο εμπόριο ή τα ταξίδια.

Στο μεταξύ, σε 20 έφτασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess», που χτες παρέμενε αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Γιοκοχάμα, στην Ιαπωνία. Το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα για 14 μέρες, ενώ μέχρι και χτες είχαν υποβληθεί σε σχετικές εξετάσεις οι 273 από τους συνολικά 3.700. Ακόμα, προχτές δεν δόθηκε άδεια ελλιμενισμού στην Ταϊβάν για το κρουαζιερόπλοιο «World Dream» (της εταιρείας «Dream Cruises»), αφού 30 μέλη του πληρώματός του εμφάνισαν συμπτώματα του ιού. Το πλοίο χτες αγκυροβόλησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου όλοι οι (1.900) επιβαίνοντες θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται σε εξετάσεις.

Μείωση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Από την κινεζική ηγεσία συζητιέται πάντως η ανάγκη λήψης μέτρων, οικονομικών και νομισματικών, για βιομηχανίες και επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους σχετίζεται με την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τις 14 Φλεβάρη θα μειωθούν στο μισό (στο 5% από 10% και στο 2,5% από 5%) πρόσθετοι δασμοί που είχαν επιβληθεί συνολικά σε 1.717 αμερικανικά προϊόντα, ύστερα από την υπογραφή της «φάσης 1» της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας που επέφερε έναν προσωρινό (και φυσικά εύθραυστο) συμβιβασμό για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας «Global Times» καταγράφει εκτιμήσεις Κινέζων αναλυτών ότι το Πεκίνο μπορεί να επικαλεστεί ειδική ρήτρα της συμφωνίας που υπογράφτηκε τον Δεκέμβρη, η οποία αναφέρεται σε συνέπειες από «κάποια φυσική καταστροφή ή άλλα απροσδόκητα γεγονότα» που θα καθυστερήσουν την εφαρμογή της.

Πάντως, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντιού είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν κατανόηση αν ο νέος ιός πλήξει την ικανότητα της Κίνας να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch Ratings» εκτίμησε ότι η επιδημία είναι πιθανό να προκαλέσει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας το τρίμηνο που «τρέχει». Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για οριστικές προβλέψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ