Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η κυβέρνηση τρέχει να εξολοθρεύσει τα εργατικά δικαιώματα κάνοντας νόμους τις απαιτήσεις του κεφαλαίου
  • Καταγγελία των αντεργατικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ και του πολυνομοσχεδίου - εξολοθρευτή
  • Αύριο η σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων που καλεί το ΠΑΜΕ στην Αττική

Τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης από τη ΔΕΘ και το πολυνομοσχέδιο - εξολοθρευτή που επικυρώνει νέες ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Καλεί κάθε συνδικαλιστή και συνδικαλιστική οργάνωση που συμφωνεί στην ανάγκη να δυναμώσουν η απάντηση και ο αγώνας των εργαζομένων να συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Αττική, στις 7 μ.μ., στο Πεδίον του Αρεως, με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και η προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας».

«Μετά τις αντεργατικές εξαγγελίες της κυβέρνησης στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι στόχος της είναι η εξολόθρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και το χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων, τρέχει να κάνει νόμους τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και να δημιουργήσει εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής απάντησης», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, επισημαίνει, περιλαμβάνουν «κάποια ημίμετρα που δεν λύνουν ούτε στο ελάχιστο τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των εργαζομένων», ενώ προβάλλουν ως «φάρμακο διά πάσα νόσον» το επικίνδυνο «σχέδιο Πισσαρίδη». Οπως υπενθυμίζει το ΠΑΜΕ, το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει «παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και περαιτέρω επιβολή των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων που ευαγγελίζονται ΕΕ - επιχειρηματικοί όμιλοι», δηλαδή «κατευθύνσεις και πολιτικές που ήδη έχουν τσακίσει τα δικαιώματα ιδιαίτερα των νέων εργαζομένων, που σύμφωνα με την κυβέρνηση δήθεν ευνοούνται».

Δίπλα στα παραπάνω, εν μέσω πανδημίας, «η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την κατεύθυνσή της για υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αφήνοντάς το γυμνό τόσο από το αναγκαίο προσωπικό όσο και από την υλικοτεχνική κάλυψη των άμεσων και επειγουσών λειτουργικών αναγκών».

Επιπλέον, «σε συνέχεια του χουντικής έμπνευσης νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων» προετοιμάζει «νέο νόμο ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων για να αναχαιτίσει τους αγώνες που έρχονται και την οργή που βράζει στους χώρους δουλειάς. Αφού επέβαλε με νοθεία και ΜΑΤ τη "συνδικαλιστική μαφία" επιδιώκει να επιβάλει και "σιγή νεκροταφείου" στα εργοστάσια και τους δρόμους για να συνεχίζεται ανεμπόδιστη η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει επίσης το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, επικυρώνοντας τις ανατροπές που έφερε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Αυγούστου (επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως το τέλος του έτους και του καθεστώτος της αναστολής συμβάσεων έως το τέλος του Οκτώβρη). Επίσης, στις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου βρήκαν τη θέση τους νέες αντεργατικές ρυθμίσεις «που αποτελούν πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ», όπως η επιβολή απλήρωτων υπερωριών σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε καραντίνα, η δυνατότητα υπέρβασης των ανώτατων ορίων υπερωριακής απασχόλησης χωρίς σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας, η μείωση του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης κ.ά.

Η εργατική τάξη θα κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς νόμους

«Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να γίνει εξολοθρευτής των εργασιακών δικαιωμάτων. Να καλλιεργήσει την απογοήτευση, τη μοιρολατρία και να επιβάλει την εξαθλίωση των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Βλέποντας τη νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση που έρχεται, τζογάρει τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κερδοφορία των καπιταλιστών», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, «οι εργαζόμενοι έδωσαν πρώτη ηχηρή απάντηση με το ποτάμι που πλημμύρισε τους δρόμους της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη» και «τα ταξικά συνδικάτα απέδειξαν ότι τα δικαιώματα και οι αγώνες των εργατών δεν μπαίνουν σε καραντίνα».

«Η εργασιακή ζούγκλα, η πανούκλα που φέρνει η κυβέρνηση στους χώρους δουλειάς, πρέπει να βρει απέναντί της ένα μαζικό, αποφασιστικό και μαχητικό εργατικό κίνημα που θα διεκδικεί σύγχρονα δικαιώματα, τα οποία θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η εργατική τάξη να κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης! Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!», καταλήγει το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ