Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρώτη ηχηρή και μαζική απάντηση στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου

Μια πρώτη ηχηρή και μαζική απάντηση στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή σηματοδοτήθηκε από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ και από το πολυνομοσχέδιο - εξολοθρευτή που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στη Βουλή, έδωσε το μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσαν το Σάββατο εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής, στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη συγκέντρωση έγινε μεγάλη πορεία των συνδικάτων και των φορέων στους δρόμους της πόλης, πορεία την οποία ακολούθησαν και άλλες συγκεντρώσεις που οργανώνονταν σε αυτήν.

Με κεντρικό σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά - Δεν θα πληρώσουμε ξανά!», εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι με τους Συλλόγους τους, έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους, δυναμώνουν την ταξικά προσανατολισμένη, μαζική, διεκδικητική πάλη για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, για την προάσπιση συνδικαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων, για την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τη ζωή και τα δικαιώματά τους στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα έστειλαν δυνατό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και απαίτησαν να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες και να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους.

Μαχητικό «παρών» από κλάδους και χώρους δουλειάς


Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, αψηφώντας την αστυνομοκρατία που κινητοποίησε η κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει το λαό, η πλατεία ΧΑΝΘ «ζωντάνεψε». Με αγωνιστικό φρόνημα και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, με οργανωμένη παρουσία κατά κλάδο και χώρο δουλειάς, κρατώντας ψηλά τις σημαίες, τα πανό και τα πλακάτ των σωματείων και των φορέων, χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο μαχητικό συλλαλητήριο.

Πήραν τη θέση τους όλοι όσοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς που βρέθηκαν στο στόχαστρο των νέων αντεργατικών μέτρων. Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον Τουρισμό, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες και εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους διαδήλωσαν μαζί με τους αγροτοκτηνοτρόφους, που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, φώναξαν μαζί με τους συνταξιούχους ενάντια στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Μαζί τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, που απαίτησαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με όλα τα μέτρα προστασίας και με έκτακτα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης οι σπουδαστές των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, με τα αντίστοιχα αιτήματα.

Σωματεία και φορείς, όπως το Σωματείο Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, που απαίτησαν μαζικούς μόνιμους διορισμούς υγειονομικών και κατήγγειλαν ότι οι πρώτοι χώροι διασποράς του ιού είναι οι τόποι δουλειάς και τα μέσα μεταφοράς, όπου δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία διαδήλωσαν «Με παλαμάκια δεν φεύγει η πανδημία, συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις στην Υγεία».


Δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές. Διακριτή μαχητική παρουσία είχαν και οι άνεργοι... του παραβόλου, διαδηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Εφτασε να γίνει μοναδικό προσόν ένα παράβολο των 3 ευρώ».

Τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη διάρκεια της πορείας, την ατμόσφαιρα δονούσαν συνθήματα όπως «Δεν υπολογίζουν ανθρώπινες ζωές - Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις» κ.ά.

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό σε σχέση με το κολαστήριο της Μόριας, όπου συντελέστηκε ένα «προμελετημένο έγκλημα», με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Ταυτόχρονα στάλθηκε πανίσχυρο το μήνυμα ότι «Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν, όσοι νόμοι και να ψηφιστούν».

Κάλεσμα μάχης σε όλους τους εργαζόμενους και το λαό

Από το βήμα της συγκέντρωσης στην πλατεία ΧΑΝΘ, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των άλλων φορέων έστειλαν μήνυμα μάχης, ενώ διαβάστηκε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας στις 7 Οκτώβρη, μέρα απόφασης του δικαστηρίου για τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής.

Ο Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, στην κεντρική ομιλία εκ μέρους των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κάλεσε την εργατική τάξη και το λαό να μπουν σε θέση μάχης, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες τους, που η κυβέρνηση τις μετρά με βάση τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτήν τη μάχη, τόνισε, έχουν θέση όλοι όσοι προβληματίζονται, ζουν στο πετσί τους τι σημαίνει φτώχεια, ανεργία, πόλεμοι. Οσοι δεν ανέχονται να παζαρεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στα τραπέζια ενεργειακών κολοσσών και στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, όσοι δεν ανέχονται η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου και πολλών από τα σωματεία του να ζητούν άδεια από την αστυνομία για τις ζωτικές λειτουργίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Τόνισε επίσης ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο σε κάθε στιγμή να μπει ασπίδα προστασίας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.


Ο Αρης Μερκενίδης, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, ανέδειξε την κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών, ιδιαίτερα της «Coca Cola», που λειτουργεί ως ναυαρχίδα της εργοδοσίας στην Ελλάδα. «Ο αγώνας των απεργών της "Coca Cola" δείχνει ότι η εργοδοσία δεν είναι ανίκητη», σημείωσε.

Ο Μπάμπης Τσαμπασλής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Speedex» Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου στις ταχυμεταφορές, ανέδειξε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα μέσα από το παράδειγμα της «Speedex». Εκεί η εργοδοσία, στην προσπάθειά της με πρόσχημα την πανδημία να χτυπήσει ό,τι είχε κερδηθεί από προηγούμενες επιχειρησιακές συμβάσεις, έσπασε τα μούτρα της και τελικά αναγκάστηκε να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση.

Εκ μέρους της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», έστειλε μήνυμα συμπόρευσης των αγροτοκτηνοτρόφων με την εργατική τάξη της χώρας. Πρόβαλε τις διεκδικήσεις τους για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή, για κατώτατες εγγυημένες τιμές κ.ά.

Ο Δημήτρης Κιουμουσίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), κάλεσε κάθε αυτοαπασχολούμενο να μη δείξει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Οπως ανέφερε, «για τις δικές μας ανάγκες "η οικονομία δεν αντέχει". Το ταμείο είναι μείον όταν διεκδικούμε την επανένταξη στο αφορολόγητο, τη διαγραφή χρεών, τόκων και προστίμων, την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές μας εισφορές για όσο διάστημα ήμασταν κλειστοί στην πανδημία, χωρίς να χάσουμε ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δόθηκε μια πρώτη απάντηση, ετοιμάζουν μαχητική συνέχεια (2023-08-12 00:00:00.0)
«Ολοι στους δρόμους!» το μήνυμα που μεταφέρουν παντού τα συνδικάτα (2022-09-09 00:00:00.0)
Μεγαλειώδης απεργιακή διαδήλωση - αποστομωτική απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία (2021-06-12 00:00:00.0)
Στο δρόμο της διεκδίκησης για θωράκιση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας (2021-04-28 00:00:00.0)
Μαζική η συμμετοχή στην απεργία (2009-02-05 00:00:00.0)
Πλατύ κάλεσμα σε Ελληνες και μετανάστες εργάτες (2007-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ