Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ
Ολο και περισσότερα προβλήματα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα

Προβλήματα και ελλείψεις επισημαίνονται καθημερινά από φορείς των γονιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού καταγράφονται σε σχολικές μονάδες.

Στην Καισαριανή, κλειστό παραμένει μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη το 2ο Λύκειο, το οποίο ουσιαστικά συστεγάζεται με το 1ο Λύκειο. Στα δύο σχολεία υπάρχουν τμήματα με 25 μαθητές. Το άνοιγμα επιπλέον τμημάτων στην Α' τάξη ζήτησαν εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ. Τη διενέργεια μαζικών και επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων ζητά η Ενωση Γονέων Καισαριανής.

Στην ίδια περιοχή σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην Προσχολική Αγωγή, καθώς οι πέντε από τις έξι αίθουσες που προορίζεται να στεγάσουν νήπια δεν έχουν τοποθετηθεί. Σύμφωνα με γονείς νηπίων, στο 1ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν τμήματα με 25 παιδιά, 21 νήπια σε... «οικίσκο», με δύο «δανειζόμενες» καθαρίστριες, που έχουν γίνει λάστιχο από σχολείο σε σχολείο, χωρίς βοηθητικό προσωπικό για το ολοήμερο. Στο 3ο Νηπιαγωγείο, 87 παιδιά πρόκειται να στεγαστούν σε δύο αίθουσες βαρέως τύπου. Στο 5ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν δύο τμήματα με 25 παιδιά και δύο καθαρίστριες με ημιαπασχόληση σε βάρδιες των 4 ωρών, ενώ λείπει νηπιαγωγός. Χωρίς νηπιαγωγό ώστε να λειτουργήσει το ολοήμερο τμήμα λειτουργούν το 2ο και 6ο Νηπιαγωγεία, στο κτίριο των οποίων υπάρχει αίθουσα χωρίς παράθυρα, με έναν μόνο φεγγίτη. Σε «τσίγκινα κουτιά», όπως τα χαρακτηρίζει η Ενωση Γονέων, στεγάζεται και το 7ο Νηπιαγωγείο, με δύο καθαρίστριες σε ημιαπασχόληση, σε σπαστές βάρδιες των 3,5 ωρών.

Στα Σπάτα, οι μαθητές της Β' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου κάνουν μάθημα στο αμφιθέατρο καθώς δεν υπάρχει αίθουσα, όπως καταγγέλλει η ΚΟ Σπάτων - Αρτέμιδας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι στο συγκεκριμένο σχολείο στεγάζεται και παράρτημα του Νηπιαγωγείου. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά χρόνια προβλήματα στέγασης, «καθώς για 15η χρονιά το 2ο Γυμνάσιο παραμένει σε κοντέινερ, δημοτικά σχολεία στεγάζονται σε αίθουσες κοντέινερ, στο 2ο Λύκειο τα παιδιά μπαίνουν σε αίθουσες χωρίς φυσικό εξαερισμό, δεκάδες είναι οι υπεράριθμες τάξεις, ενοικιαζόμενα δημοτικά και νηπιαγωγεία δίχως κατάλληλες αυλές, με αίθουσες ακατάλληλες με μούχλα (5ο νηπιαγωγείο Σπάτων)». Τα παραπάνω καταγράφει η ΚΟ Σπάτων - Αρτέμιδας, επισημαίνοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής αρχής και χαιρετίζει την οργανωμένη παρέμβαση των γονιών, που δίκαια αγωνίζονται για τις ανάγκες τους.

Πίσω από τις αυξημένες ανάγκες αποδεικνύεται και η στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας. Ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Παραμυθιάς αναφέρεται στη γενικότερη κατάσταση στα σχολεία και σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ενώ πέρυσι το σχολείο είχε μία καθαρίστρια πλήρους και μία μερικής απασχόλησης, φέτος έχει μόνο μία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. Επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα σχολείο με περισσότερους από 160 μαθητές και εργαζόμενους, με 12 αίθουσες, 2 εργαστήρια, 1 βιβλιοθήκη, 3 γραφεία καθηγητών, 1 κλειστό γυμναστήριο, 2 χώρους τουαλετών και αρκετά τετραγωνικά κοινοχρήστων χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ