Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Τεράστιες ελλείψεις και στις δημόσιες δομές Υγείας της Λέρου

Καταγγελία της Ενωσης Ιατρών με αφορμή το πρώτο κρούσμα στο νησί

Τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Λέρου αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου (ΕΙΘΕΛ), με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί, το οποίο εντοπίστηκε στο ΚΥΤ.

Η Ενωση σημειώνει ότι «το Νοσοκομείο Λέρου, το Κρατικό Θεραπευτήριο, αλλά και οι άλλες μονάδες Υγείας της περιοχής μας παραμένουν υποστελεχωμένες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό», ενώ δεν έγινε «καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα».

Χαρακτηριστικά, η Παθολογική Κλινική κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν έχει γιατρό παθολόγο, ενώ μέρος της Παθολογικής είναι και το Τμήμα Covid. Οι ψυχιατρικές μονάδες είναι υποστελεχωμένες, καθώς υπάρχουν δύο μόνιμοι ψυχίατροι και ένας με μπλοκάκι (για 230 περίπου νοσηλευόμενους και για το ΠΙΚΠΑ).

Το ΚΥΤ με περίπου 1.200 πρόσφυγες - μετανάστες διαθέτει υποτυπώδες ιατρείο, με έναν ανειδίκευτο γιατρό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έληξε η σύμβαση του γενικού ιατρού.

Η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Λέρου και τα Ιατρεία Λειψών - Αγαθονησίου, στα οποία δεν υπηρετεί γενικός ιατρός. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν το γύρο του Αιγαίου ακόμα και για εξετάσεις ρουτίνας (αιματολογικός έλεγχος, απλό υπερηχογράφημα κ.λπ.), καθώς δεν υπηρετούν μικροβιολόγος και ακτινολόγος.

Η ΕΙΘΕΛ «κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου και καλεί το λαό και τους εργαζομένους, την αγωνία και τη δικαιολογημένη ανησυχία που νιώθουν, την ανασφάλεια λόγω της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας, να τις μετατρέψουν σε αγωνιστική στάση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ