Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πληθαίνουν οι καταλήψεις στα σχολεία του Πειραιά

Μαζική κινητοποίηση χτες μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή
«Φοράμε τη μάσκα, υπακούμε στα μέτρα, όμως στην αίθουσα είμαστε 28 παιδιά», αναφέρει μία μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, όπου συστεγάζονται Γυμνάσιο και Λύκειο. Αντίστοιχα ένας μαθητής της Β' Λυκείου του ίδιου σχολείου θα συμπληρώσει: «Σε όλα τα τμήματα του Λυκείου είμαστε 27 άτομα σε κάθε αίθουσα, με τον καθηγητή 28. Στριμωγμένοι σαν τις σαρδέλες ερχόμαστε στο σχολείο με το λεωφορείο. Το ίδιο στριμωγμένοι είμαστε και στις αίθουσες - κλουβιά των 40 τετραγωνικών. Δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία η δική μας, των οικογενειών μας και των εκπαιδευτικών;». Ενας ακόμα μαθητής συμπληρώνει: «Είναι και τέτοια τα κενά στο Λύκειο που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει όλα τα τμήματα κατεύθυνσης της Β' τάξης. Ούτε αντισηπτικά δεν έχουμε. Για τα πληκτρολόγια των υπολογιστών φέρνουμε δικά μας αντισηπτικά και μαντιλάκια».

Οι μαθητές της Ιωνιδείου προσπάθησαν να ξεκινήσουν την κατάληψή τους από προχτές. Ο διευθυντής ωστόσο έκοψε με κόφτη την αλυσίδα που είχαν βάλει και με απειλές προσπάθησε να ανακόψει την αγωνιστική τους πρωτοβουλία. Η απάντηση δόθηκε με μαζική αποχή από τα μαθήματα. Χτες το πρωί, με μαζική Γενική Συνέλευση επικύρωσαν ομόφωνα ξανά την απόφασή τους για κατάληψη και αυτήν τη φορά τα κατάφεραν. Στην κύρια είσοδο του σχολείου ανάρτησαν πανό με τη φράση: «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία. Δώστε λεφτά για την Παιδεία».

Αντίστοιχα και στο σχολικό συγκρότημα «Χατζηκυριάκειο» στην Καλλίπολη, όπου επίσης συστεγάζονται Γυμνάσιο και Λύκειο, από χτες οι μαθητές ξεκίνησαν κατάληψη τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Το πανό που έχουν αναρτήσει στην πύλη του σχολείου αναγράφει «9 άτομα στις πλατείες... 25 άτομα στις αίθουσες»...

Μία στις 10 σχολικές τάξεις έχει πάνω από 25 παιδιά!

Καταλήψεις ξεκινούν το ένα μετά το άλλο συνολικά τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την περιφέρεια του Πειραιά. Επισφράγισμα των αγωνιστικών διαθέσεων των μαθητών αποτέλεσε η μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που έγινε χτες το μεσημέρι μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Πειραιά, που ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και μαχητική πορεία στους δρόμους του κέντρου του Πειραιά. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί σύλλογοι, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, εργατικά σωματεία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Ν. Ξουράφης, Σύλλογοι Γυναικών (μέλη της ΟΓΕ). Στο πλευρό μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών βρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην ομιλία ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, ανέφερε αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση των σχολείων: «Το 28% των σχολικών τάξεων έχει μέσο όρο πάνω από 22 μαθητές, ενώ το 11%, δηλαδή πάνω από μία στις δέκα, έχει μέσο όρο πάνω από 24 μαθητές. Προκύπτουν κρούσματα σε σχολεία, με πιο σοβαρό το Βαθμολογικό Κέντρο, που συγκέντρωσε εκπαιδευτικούς από δεκάδες σχολεία του Πειραιά, αλλά τεστ δεν γίνονται σε κανέναν και για κανέναν λόγο. Οι καθαρίστριες δεν επαρκούν. Μια σειρά από σχολεία στεγάζονται σε κτίρια ακατάλληλα έτσι κι αλλιώς για σχολεία, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας». Καταδίκασε την ένταση της καταστολής σε βάρος των παιδιών που αγωνίζονται και κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο για τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη σε 15 το πολύ, μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μόνιμες προσλήψεις καθαριστριών και εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση όσων εργάζονται τα τελευταία χρόνια κ.ά.

Ο πρόεδρος του 15μελούς του Μουσικού Λυκείου Πειραιά, Χρήστος Στάμος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Υγειονομική βόμβα δεν είναι οι κινητοποιήσεις, αλλά τα σχολεία με τον τρόπο που τα άνοιξε η κυβέρνηση. Γι' αυτό ζητάμε, άμεσα, μέτρα προστασίας. Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί, δεν θα καθίσουμε στα αυγά μας. Θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας».

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Βασίλης Βατίστας, η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών, εκπρόσωποι από τους άλλους συλλόγους εκπαιδευτικών κ.ά.

Στην πορεία που ακολούθησε τον τόνο έδωσαν οι μαθητές με τα απανωτά τους συνθήματα και τον παλμό τους, «Χρήμα για το ΝΑΤΟ βρήκαν στο λεπτό, δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό», «Ούτε σε κλουβιά ούτε σε αυλές, χρήματα για αίθουσες ζητούν οι μαθητές», «Σε καραντίνα βάλαν τα δικαιώματά μας, οργάνωση και αγώνας τα όπλα τα δικά μας», δίνοντας το στίγμα των αιτημάτων τους, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για σήμερα στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ