Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους με συλλαλητήρια

Αγωνιστικά ραντεβού σήμερα στις 10 π.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς

Στους δρόμους για μόρφωση, υγεία, για σωστή λειτουργία των σχολείων βγαίνουν σήμερα οι μαθητές στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Κλιμακώνοντας μία πολύμορφη δραστηριότητα, με καταλήψεις, πορείες, συζητήσεις, αποχές, που ανέδειξε την πραγματική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά στα σχολεία και τις διεκδικήσεις για μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τα μορφωτικά δικαιώματά τους.

Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στα Προπύλαια. Οπως αναφέρει στο κάλεσμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, «δεν κλείσαμε τα σχολεία μας για να χάσουμε μάθημα. Δεν είμαστε ανεύθυνοι, ούτε γενικά δεν θέλουμε να φοράμε μάσκα. Θέλουμε τα σχολεία μας να λειτουργήσουν σωστά για όλους τους μαθητές και τις οικογένειές τους». Και διεκδικεί:

  • Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών.
  • Προσλήψεις καθηγητών - να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
  • Με ευθύνη υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία με σοβαρά κτιριακά προβλήματα.
  • Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
  • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
  • Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
  • Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές - εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

Με αντίστοιχα αιτήματα, συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σήμερα και σε: Πάτρα (10.00, πλατεία Γεωργίου), Καλαμάτα (10.30, πλατεία 23ης Μαρτίου), Πρέβεζα (10.00, Φόρος), Κοζάνη (10.30, κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10.00, πλατεία Ελευθερίας), Χανιά (10.30, Αγορά), Χαλκίδα (11.30, Στρογγυλό), Λαμία (12.00, πλατεία Ελευθερίας), Λιβαδειά (11.30, Ζάππειο). Αύριο Παρασκευή προγραμματίζονται συλλαλητήρια σε Λάρισα και Αρτα.

Στις κινητοποιήσεις το «παρών» δίνουν και εκπαιδευτικοί. Διευκολυντική στάση εργασίας έχει κηρυχτεί από την ΟΛΜΕ από τις 11 έως τις 2 μ.μ., καλώντας τις τοπικές ΕΛΜΕ να προκηρύξουν συμπληρωματικές διευκολυντικές τρίωρες όπου γίνουν συλλαλητήρια.

Στο πλευρό των μαθητών βρίσκεται η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, σημειώνοντας ότι «τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα της Εκπαίδευσης και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων είναι αυτά που κινητοποιούν τους μαθητές σήμερα».

Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας ενώνουν τις φωνές τους με τους μαθητές, παλεύοντας για να ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, κονδύλι για καθηγητές - καθαριότητα, λύσεις στο ζήτημα της στέγασης. Μέχρι χτες αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει οι Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Πολιτικού, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Παντείου και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζει τον δίκαιο αγώνα εκπαιδευτικών - μαθητών - γονιών και το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη, καλώντας στα σημερινά συλλαλητήρια. Καλεί παράλληλα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν απάντηση στην πολιτική που στερεί τα παιδιά της εργατικής οικογένειας από το δικαίωμα στη μόρφωση, που μετατρέπει τα σχολεία σε υγειονομικές βόμβες. «Αυτή η πολιτική, με τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγες μέρες τον σχεδόν καθημερινό διπλασιασμό των σχολείων όπου εμφανίζονται κρούσματα. Την απόλυτη ευθύνη για αυτήν την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση. Ειδικότερα όταν απέναντι στα δίκαια αιτήματα γονιών - εκπαιδευτικών - μαθητών για 15 μαθητές ανά τμήμα, άμεσες προσλήψεις καθηγητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας η κυβέρνηση απαντά με την καταστολή. Αντί να προσλαμβάνει δασκάλους, στέλνει την Αστυνομία και αντί για προσωπικό καθαριότητας, στέλνει εισαγγελείς και προχωρά σε διώξεις», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Επίσης, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στέκεται στο πλευρό μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών και στον αγώνα τους για ασφαλή σχολεία, στηρίζοντας το σημερινό συλλαλητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ