Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Με φόντο την αυξανόμενη διείσδυση του τουρκικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, ο υπουργός Αμυνας του Κοσόβου, Αντον Κούνι, βρέθηκε στην Αγκυρα. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τη στρατιωτική συνεργασία, θέματα για την ασφάλεια της περιφέρειας, αλλά και την αντιμετώπιση της οργάνωσης FETO, του ισλαμιστή επιχειρηματία και αντιπάλου του Ερντογάν Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μιλώντας στη γερμανική Βουλή, η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, είπε ότι έως το τέλος του έτους το Βερολίνο σκοπεύει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Κίνας σχετικά με την πρόσβαση στις (εκατέρωθεν) αγορές και την αμοιβαιότητα, σχολιάζοντας ότι «θέλουμε ένα δίκαιο εμπόριο με την Κίνα».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Εκπρόσωπος της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι ένα «Rafale» διατάχθηκε να επιχειρήσει για να συνδράμει αεροσκάφος που είχε χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και για να το φτάσει γρήγορα, του δόθηκε η άδεια να σπάσει το φράγμα του ήχου. Ο ήχος αυτός ακούστηκε σαν μεγάλη έκρηξη χτες, σε όλη την περιφέρεια του Παρισιού, και προκάλεσε ανησυχία.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Η Βόρεια Κορέα έχει «αξιόπιστη και αποτελεσματική πολεμική αποτροπή για αυτοάμυνα» και τώρα θα επικεντρώσει την προσοχή της στην ανάπτυξη της οικονομίας της, δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ, Κιμ Σονγκ, προσθέτοντας ότι οι διεθνείς κυρώσεις κατά της χώρας του παραμένουν εμπόδιο για την οικονομική της πορεία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στο ντοκιμαντέρ «Γερμανικά, Δεξιά, εξτρεμιστικά», που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο «ProSieben», ένα επί μακρόν στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) καταγράφεται από κρυφή κάμερα να λέει πως «αν έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες, μετανάστες» στη Γερμανία «το AfD θα τα πάει καλύτερα». «Σε τελευταία ανάλυση, μπορούμε μετά να τους σκοτώσουμε όλους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. `Η να τους θανατώσουμε με αέριο, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μου είναι αδιάφορο!», συμπληρώνει.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, πρόκειται να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας 16 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με τη συμμετοχή 7 κομμάτων, που συγκέντρωσαν συνολικά το 53,4% των ψήφων. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα αποτελείται από κόμματα Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων, Οικολόγων καθώς και από τους Φλαμανδούς χριστιανοδημοκράτες. Οι Φλαμανδοί εθνικιστές (N-VA), το μεγαλύτερο κόμμα στη Φλάνδρα που συμμετείχε στην εξουσία από το 2014 έως το 2018, περνούν στην αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ