Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Το τουρκικό ΥΠΕΞ επέκρινε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Γαλλία, που περιγράφει ως στόχο τη δημιουργία ενός «διαφωτισμένου Ισλάμ», αφού ο Πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πως το Ισλάμ πρέπει να αναδιαρθρωθεί ώστε να γίνει εταίρος της γαλλικής δημοκρατίας και υποστήριξε ότι πρόκειται για ιδεολογία που υπερασπίζεται τις «αποσχιστικές ιδέες» και «ζει κρίση σε κάθε γωνιά του κόσμου». Η Αγκυρα υποστήριξε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει τη θρησκεία μας όχημα διαστρεβλωμένων αντιλήψεων με πρόσχημα πως θα τη "διαφωτίσει"» και κατηγόρησε το Παρίσι ότι κινείται σε κατεύθυνση αντίθετη με το «ανθρωπιστικό και νομικό σκεπτικό».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δεκάδες διαδηλωτές συνέλαβε το Σάββατο η ισραηλινή αστυνομία σε κεντρικά σημεία του Τελ Αβίβ, καθώς συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την πρόσφατη ψήφιση νόμου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις λόγω πανδημίας. Οι διοργανωτές υποστήριξαν πως πάνω από 100.000 διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία του Τελ Αβίβ, όπως κάνουν από τον περασμένο Ιούνη κάθε Σάββατο βράδυ, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και στην Ιερουσαλήμ, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία.

ΚΑΪΡΟ.-- Τη σύλληψη της Αιγύπτιας 30χρονης δημοσιογράφου Μπάσμα Μοστάφα, επειδή κάλυπτε αφενός τις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Λούξορ και αφετέρου την υπόθεση θανάτου ενός άνδρα στη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής την περασμένη βδομάδα, κατήγγειλαν συνάδελφοί της από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Αλ Μανάσα».

ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ.-- Διακινητές μεταναστών πέταξαν στη θάλασσα οκτώ νεαρούς μετανάστες από την Αιθιοπία για άγνωστη αιτία, προκαλώντας τον πνιγμό τους. Αλλοι 12 αγνοούνται όταν διώχθηκαν από το δουλεμπορικό πλοίο που τους μετέφερε από το Τζιμπουτί στη Σαουδική Αραβία. Την ιστορία διηγήθηκαν 14 επιζώντες μετανάστες που κατάφεραν να επιστρέψουν στο Τζιμπουτί. Οι μετανάστες ήταν Αιθίοπες που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στο Κέρας της Αφρικής μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να φτάσουν στη Σαουδική Αραβία μέσω Υεμένης, λόγω του κλεισίματος των συνόρων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι αρχές του Μάλι απελευθέρωσαν την Κυριακή 180 τζιχαντιστές από φυλακή της πρωτεύουσας, Μπαμακό, ένα μήνα μετά από τον διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ