Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αγωνιστικές παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις

Φοιτητικές συγκεντρώσεις την Παρασκευή σε Πάτρα και Βόλο

Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα
Από τη σύσκεψη των φοιτητικών συλλόγων στην Πάτρα
Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και άλλες κινητοποιήσεις, φοιτητές σε πολλά ιδρύματα διεκδικούν την πραγματοποίηση διά ζώσης όλων των μαθημάτων και εργαστηρίων τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας πήραν την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών πάνω σε κείμενο που αφορά τα εργαστήρια και την κλινική τους άσκηση μέσα στα νοσοκομεία. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σαν συνέχεια πολύμορφων κινητοποιήσεων στη διοίκηση της σχολής, παρεμβάσεων στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ και στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, που πραγματοποιούνται εδώ και μισό μήνα.

Οι φοιτητές διεκδικούν να πραγματοποιηθούν κανονικά οι κλινικές τους ασκήσεις, σε επαφή με τους ασθενείς, τα μαθήματα και τα εργαστήρια διά ζώσης, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους φοιτητές και τους ασθενείς, χωρίς υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών τους. Εδώ και μία βδομάδα, με απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου, έχουν ζητήσει συνάντηση με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ, αλλά δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συμβολική κατάληψη της πρυτανείας αύριο Πέμπτη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στο Θόλο, μέρα συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Γεωπονίας, Παιδαγωγικού Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων - Μηχανικών κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για την άμεση λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Οπως σημειώνουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους: «Η κυβέρνηση και το κράτος να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν οι Σχολές. Να αυξηθεί τώρα η κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών, να δοθεί έκτακτο κονδύλι που να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης για πανεπιστήμια, εστίες και λέσχες σίτισης, αλλά και να αναβαθμίσει υποδομές, να εξασφαλίσει τον αναγκαίο εξοπλισμό όπως σύγχρονες αίθουσες υπολογιστών και βιβλιοθήκες σε λειτουργία για κάθε Τμήμα και Ιδρυμα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι φοιτητές.

Τα εκατομμύρια που η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα στους ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός για την Ερευνα) των Ιδρυμάτων μέσω του ΕΣΠΑ να διατεθούν για το άνοιγμα των Σχολών. Η λεγόμενη αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ, για την οποία θα διατεθεί το κονδύλι 6.260.000 ευρώ, δεν δίνει λύση σε κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά προορίζεται αποκλειστικά στο να κάνει τα ιδρύματα πιο "ελκυστικά" στην κούρσα του ανταγωνισμού με νέα ξενόγλωσσα, ταχύρρυθμα και άλλα προγράμματα επί πληρωμή. Αντίστοιχα και το δεύτερο κονδύλι των 1.287.000 ευρώ θα δοθεί για να εξασφαλίσει την "εξωστρέφεια" των ιδρυμάτων, για να τα διαφημίσει στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν τα ιδρύματα να ψαρέψουν τουρίστες - φοιτητές.

Σήμερα υπάρχει εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό που αποτελείται από νέους επιστήμονες, μεταδιδακτορικούς και άλλους, που αν προσληφθεί και διοριστεί με δικαιώματα, μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των νέων αναγκών που έχουν προκύψει έτσι ώστε να διεξαχθούν όλα τα μαθήματα σε ολιγάριθμα κλιμάκια, να συνεχιστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις και με εποπτεία οι πτυχιακές και διπλωματικές ασκήσεις, να απαλλαγούν καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να πληθύνουν τα φροντιστηριακά μαθήματα για να καλυφθούν τα κενά που άφησε το εξάμηνο της τηλεκπαίδευσης».

Στην Πάτρα

Στην Πάτρα συνεχίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης των Φοιτητικών Συλλόγων. Με βάση τις αγωνιστικές τους αποφάσεις και τη σύσκεψη που έκαναν την περασμένη Παρασκευή, οι Σύλλογοι: Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Πολιτικών Μηχανικών, ΣΤΕΦ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Παιδαγωγικού, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, ΣΕΥΠ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΣΟΦΕΠΠ και η επιτροπή 2ου έτους Διοίκησης Επιχειρήσεων προχωρούν σε:

  • Συλλαλητήριο την Παρασκευή 9 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. από την πλατεία Γεωργίου, για να ανοίξουν οι σχολές για όλους τους φοιτητές, για όλα τα μαθήματα.
  • Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα με τη στέγαση (ενοίκια, εστίες) και τη μετακίνηση.

Παράλληλα, σε κινητοποιήσεις βρίσκεται και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πάτρας, διεκδικώντας το άνοιγμα του εστιατορίου με όλα τα μέτρα προστασίας. Οπως εξηγούν οι εστιακοί φοιτητές, «το εστιατόριο παραμένει κλειστό με το επιχείρημα να μην υπάρχει συνωστισμός, όμως το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστιες ουρές, ενώ η πλειοψηφία των φοιτητών αναγκάζεται να σιτίζεται στον κοινόχρηστο χώρο, ακόμη και σε παγκάκια, πεζούλια και στο πάτωμα, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής». Ο Σύλλογος απαιτεί να ανοίξει το εστιατόριο με όλα τα υγειονομικά μέτρα (συγκεκριμένος αριθμός ατόμων μέσα στο εστιατόριο και ανά τραπέζι), να διευρυνθεί το ωράριο της σίτισης, να διαμορφωθούν και άλλοι χώροι για να σιτίζονται οι φοιτητές (π.χ. θέατρο εστίας) και φυσικά να γίνονται συνεχείς απολυμάνσεις και να ενισχυθεί η σίτιση με επιπλέον μόνιμο προσωπικό (καθαρίστριες, μάγειρες κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ