Τετάρτη 7 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Απαράδεκτες προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών

Από την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση για την τηλεκπαίδευση
Από την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση για την τηλεκπαίδευση
Συνεχίζονται οι προσπάθειες καταστολής και ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, από περιπτώσεις διευθυντών, αστυνομικών τμημάτων, δημοτικών αρχών κ.λπ. που αντί να σκύψουν πάνω στα δίκαια αιτήματα των μαθητών αναζητούν ενόχους και εγκληματίες.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων 2ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων, η οποία καταγγέλλει τη διεύθυνση του 6ου Γυμνασίου Αθήνας ότι έφτασε στο σημείο μετά την κατάληψη να καλέσει «τη Σήμανση της αστυνομίας για να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα» (!), προκειμένου - όπως δήλωσε σε εκπροσώπους της Ενωσης, που έκαναν παρέμβαση τη Δευτέρα στο σχολείο - «να μεταθέσει το κόστος ζημιών που έχουν γίνει στο σχολείο στις οικογένειες όσων η ίδια έχει ξεχωρίσει ως πρωτεργάτες στην κατάληψη»!

Ενα ακόμα απαράδεκτο περιστατικό βίας και τρομοκρατίας σε βάρος των μαθητών καταγγέλλουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, αναφορικά με το 3ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, όπου «αγανακτισμένος» γονιός μαζί με τον διευθυντή έσπασαν την πόρτα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν μαθητές. Την ώρα της τραμπούκικης εισβολής οι μαθητές πραγματοποιούσαν Γενική Συνέλευση, συζητώντας για τη λήξη της κατάληψης και τους τρόπους συνέχισης του αγώνα τους. Σκηνικό βίας με κάποιους «αγανακτισμένους» επιχειρήθηκε να στηθεί και χτες στο σχολείο, όμως οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους το απέτρεψαν. Τα γεγονότα της Δευτέρας κατήγγειλε με ανακοίνωσή του και το Τομεακό Συμβούλιο Δήμου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Προσπάθεια τρομοκράτησης καταγγέλλει και η ΚΟ Μαντουδίου του ΚΚΕ για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Μαντουδίου, που χτες δέχτηκαν απειλές από αστυνομικούς οι οποίοι ζήτησαν και κατέγραψαν τα ονόματά τους, ενώ η διεύθυνση του σχολείου ζήτησε λίστα με τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των μαθητών που στηρίζουν την κατάληψη.

Δεν περνάει η τιμωρητική εγκύκλιος για την τηλεκπαίδευση

Αντίστοιχη προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών έγινε και στο 1ο ΓΕΛ Ελασσόνας, όπως καταγγέλλουν οι τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η διεύθυνση του σχολείου ανάρτησε πλατφόρμα «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τη συνέχιση ή όχι της κατάληψης, προκειμένου να εφαρμόσει την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου για τηλεκπαίδευση στους μαθητές που δηλώνουν κατά της κατάληψης και απουσίες σε όσους αγωνίζονται. Οι σχετικές αναρτήσεις όμως «κατέβηκαν» χτες από την ιστοσελίδα του σχολείου.

Στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, επίσης καταγγέλλεται ότι η διεύθυνση προσπάθησε να βάλει σε εφαρμογή την απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου για τηλεκπαίδευση στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, επιβεβαιώνοντας το μπάχαλο που επικρατεί, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες των μαθητών, σε ένα τμήμα της Β' Λυκείου από τους 25 μαθητές παρακολούθησαν μάθημα μόλις οι 7!

Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να τιμωρήσει με απουσίες (από την τηλεκπαίδευση) τους μαθητές που κινητοποιούνται και να τους στιγματίσει μάλιστα, με τη διαγωγή που αναγράφεται στο απολυτήριο, όπως προβλέπει στη σχετική εγκύκλιο, πέφτει στο κενό στην πλειοψηφία των σχολείων. Η ΟΛΜΕ συνεχίζει να καλύπτει με στάσεις εργασίας τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να μην εφαρμόσουν την απαράδεκτη εγκύκλιο, και η πλειοψηφία των συλλόγων εκπαιδευτικών αρνούνται την εφαρμογή της.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που μεταφέρει η ΕΛΜΕ Πειραιά, που τη Δευτέρα έκανε κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη για το θέμα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Πειραιά, απαιτώντας να μην εφαρμοστεί και να ανατραπεί η απαράδεκτη εγκύκλιος. «Χάρη στη συγκινητική αντίσταση εκατοντάδων συναδέλφων, η εγκύκλιος βρίσκει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή της, καταδικάζεται μαζικά, στις περισσότερες περιπτώσεις ΔΕΝ υλοποιείται», σημειώνει η ΕΛΜΕ και προσθέτει: «Αρκετά σχολεία σε κατάληψη δεν έστειλαν καν πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αλλα σχολεία με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων υιοθέτησαν το πρακτικό που πρότεινε η ΕΛΜΕ. Εκατοντάδες συνάδελφοι δήλωσαν συμμετοχή στις στάσεις εργασίας και αρνήθηκαν να γίνουν καταδότες των μαθητών τους, να λειτουργήσουν τιμωρητικά και κατασταλτικά απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Σε άλλα σχολεία, παρά τις αποφάσεις της ΕΛΜΕ, ορισμένοι διευθυντές αποστέλλουν με αυταρχικό τρόπο, μονομερώς (χωρίς καν να συγκαλέσουν τον Σύλλογο), πρόγραμμα εξ αποστάσεως, το οποίο πολλοί συνάδελφοι (σε ορισμένα σχολεία η πλειοψηφία τους) δεν υλοποιούν, εκφράζουν τη διαφωνία τους. Αυτός είναι ο δρόμος! Με ελπίδα και αισιοδοξία συνεχίζουμε και τις επόμενες μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ