Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια σε νέο αντεργατικό νόμο

Μειώνει μισθούς, αποζημιώσεις, αυξάνει υπερωρίες

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα συνεχίστηκαν χτες διαδηλώσεις εργαζομένων ενάντια στο νέο αντεργατικό νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση του Τζόκο Γουιντόντο στην Ινδονησία επιδιώκει να μειώσει κατακόρυφα το λεγόμενο «εργατικό κόστος» για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις.

Στις διαδηλώσεις ξεχώρισε η συμμετοχή των νέων - σε μια χώρα άλλωστε που σχεδόν οι μισοί από τα 270 εκατομμύρια κατοίκων είναι κάτω των 30 - ενώ αυτές συνεχίστηκαν δυναμικά (σε Τζακάρτα, Μπαντούγκ, Γιογκιακάρτα, Μεντάν, Παλεμπάνγκ, Μκασάρ και αλλού) παρά την ενεργοποίηση των δυνάμεων καταστολής που προχώρησαν σε συλλήψεις, μπλόκαραν δρόμους κ.λπ.

Με το νέο νόμο τροποποιούνται πάνω από 70 άλλες ρυθμίσεις και απλοποιούνται σημαντικά μια σειρά διαδικασιών που απαιτούνται για την ίδρυση ή επέκταση μιας επιχείρησης, ειδικά σε τομείς που αφορούν το περιβάλλον. Κι αυτό καθώς η καπιταλιστική ανάπτυξη επιβάλλει η «αξιοποίηση» και «υπεράσπιση» του μεγάλου φυσικού πλούτου της Ινδονησίας να εξελιχτούν σε πεδία απορρόφησης μεγάλων κεφαλαίων, με δεδομένο μάλιστα ότι πρόκειται για την πιο ισχυρή οικονομία στη ΝΑ Ασία και μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος «χτυπά» την καθιέρωση μισθού σε επίπεδο ενός κλάδου συνολικά ώστε να διασφαλίζονται ενιαία δικαιώματα για τους εργαζόμενους και δίνει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να καταρτίζουν ελάχιστα επίπεδα αμοιβών, πριμοδοτώντας προφανώς επενδύσεις που γίνονται στη μία ή την άλλη περιοχή ανάλογα με το σχεδιασμό των επιχειρηματιών. Επίσης, μειώνεται η αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, που ενώ μέχρι τώρα μπορεί να έφτανε αθροιστικά τους 32 μισθούς, πλέον το ανώτατο όριό της πέφτει στους 19 μισθούς, ανάλογα με τη διάρκεια που ένας εργαζόμενος απασχολήθηκε. Ακόμα, μεγαλώνουν τα περιθώρια που έχει ένας επιχειρηματίας να επιβάλλει υπερωρίες στο προσωπικό, ενώ μειώνεται σε ένα (από δύο) το ρεπό που ως τώρα ένας εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να δίνει.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος νόμος «χαλαρώνει» και προϋποθέσεις που ως τώρα ίσχυαν για τον αντίκτυπο που μια επένδυση θα είχε στο περιβάλλον, εστιάζοντας κυρίως σε έκθεση που μια επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλει από τη δική της μεριά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ