Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Επικίνδυνη όξυνση «τριβών» με φόντο τις σιιτικές πολιτοφυλακές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντονη ενόχληση φαίνεται πως προκαλούν στις ΗΠΑ οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με ρουκέτες κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη αλλά και στο Ερμπίλ του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν. Πληροφορίες της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που ειδικεύεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «Middle East Eye» αναφέρουν πως το Πεντάγωνο έχει ήδη καταρτίσει χάρτες με 80 περιοχές στο Ιράκ που σχετίζονται με τη δράση σιιτικών πολιτοφυλακών που είναι φιλικά προσκείμενες ή υποστηρίζονται στρατιωτικά και οικονομικά από το Ιράν, προκειμένου να τις χτυπήσει σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής που έχουν απομείνει στο Ιράκ. Στην περίπτωση αυτή, ιδιαίτερη βαρύτητα θα παίξει η υλοποίηση της απειλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας με τίτλο «Επίκειται πόλεμος: Ο Ιρακινός πρωθυπουργός προσπαθεί να αποτρέψει την υλοποίηση της απειλής Πομπέο για στοχοποίηση φιλο-ιρανικών ομάδων» αναφέρει επίσης ότι μεταξύ των 80 περιοχών που έχουν στοχοποιηθεί είναι τα μυστικά στρατηγεία ή καταφύγια των σιιτικών οργανώσεων «Μπατντρ», «Ασάιμπ Αχ αλ Χακ» (ΑΑΗ) και «Καταΐμπ Χεζμπολάχ». Οι τρεις σιιτικές ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, ενώ αποτελούν τμήμα των «Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης», που είναι, θεωρητικά, υπό τον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στις 20 Σεπτέμβρη με τον Ιρακινό Πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλιχ, του κοινοποίησε στοιχεία εκατοντάδων δορυφορικών φωτογραφιών με 80 από τις παραπάνω τοποθεσίες - πιθανούς στόχους. Ο Πομπέο φαίνεται να διεμήνυσε στον Σάλιχ πως εάν δεν αναλάβουν δράση κατά των σιιτικών πολιτοφυλακών οι ιρακινές αρχές, «τότε θα αναλάβουμε εμείς». Σιίτες πολιτικοί αξιωματούχοι που επικαλείται η ιστοσελίδα «Μiddle East Eye», σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, εκτίμησαν πως εάν επιτραπεί η ικανοποίηση της απαίτησης των ΗΠΑ, τότε δεν είναι απίθανος ένας «απροκάλυπτος πόλεμος στη Βαγδάτη». «Η αποχώρηση της Αμερικής από τη Βαγδάτη σημαίνει πως επίκειται πόλεμος», είπαν χαρακτηριστικά.

Το «Μiddle East Eye» ρώτησε εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σχολιάσει τις παραπάνω αποκαλυπτικές πληροφορίες, αλλά ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει. Είχε δε αποφύγει το προηγούμενο διάστημα να ανακοινώσει το τηλεφώνημα του Πομπέο στον Πρόεδρο του Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ