Σάββατο 10 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 11 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τα νέα χτυπήματα που βρίσκονται στα σκαριά

Στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου εντάσσεται και η επιδίωξη για παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, εντείνοντας τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων.

Προηγουμένως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου, έδωσε αποφασιστικό χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, υπερδιπλασιάζοντας την απαιτούμενη απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις για την κήρυξη απεργίας.

Πλέον η κυβέρνηση ΝΔ, έχοντας ήδη ψηφίσει τον κατάπτυστο νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δίνει συνέχεια στοχεύοντας στο πλήρες «φακέλωμα» και στο χτύπημα στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό, προωθεί μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση διατάξεων που έχει ήδη ψηφίσει και προβλέπουν τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την εφαρμογή «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, ακόμα και στην περίπτωση των αποφάσεων για προκήρυξη απεργίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, βάζουν στο στόχαστρο και τις συνδικαλιστικές άδειες, με πραγματικό στόχο να μετατρέψουν σε γκέτο αυθαιρεσίας τους χώρους δουλειάς, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων, την ώρα που οι εργοδοτικοί και κρατικοί μηχανισμοί, μέσω και των εργατοπατέρων, θα αλωνίζουν.

Πολύ περισσότερο, τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου περιλαμβάνουν και την τυπική κατάργηση όποιων περιορισμών έχουν απομείνει για την απόλυση αγωνιστών συνδικαλιστών.

Συμπληρώνοντας, εξάλλου, σε μία ακόμα πλευρά το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση ΝΔ ψήφισε την περασμένη βδομάδα τον «εμπλουτισμό» ευρωενωσιακών ρυθμίσεων, οι οποίες στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θεσπίζουν νέα μέσα ασφυκτικού ελέγχου σε συνδικάτα και φορείς. Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων και των φορέων θα μένουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τουλάχιστον για 10 χρόνια, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για τις «μαύρες λίστες» της εργοδοσίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα, η συλλογική οργάνωση και πάλη (2021-05-22 00:00:00.0)
Μεταφορά πείρας από Τουρκία και Ιταλία (2020-10-31 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας ενάντια στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης (2020-10-20 00:00:00.0)
Προς νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο (2019-07-27 00:00:00.0)
Σε ρόλο ανοιχτής απεργοσπασίας κατ' απαίτηση του κεφαλαίου (2018-01-20 00:00:00.0)
Νέα ωμή παρέμβαση του αστικού κράτους για τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων (2018-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ