Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας ενάντια στο νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στις 29 Οκτώβρη για τον προετοιμαζόμενο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης

Σε ετοιμότητα και μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, απέναντι στο νέο νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων που ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει πρωτοβουλία οργανώνοντας σχετική ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης την Πέμπτη 29/10, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως στην Αθήνα.

Οπως σημειώνει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει διαψεύσει έως τώρα την καταγγελία του ΠΑΜΕ πως ο ΣΕΒ στις 7 Οκτώβρη παρέδωσε στο υπουργείο Εργασίας τις απαιτήσεις του, με προμετωπίδα την ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, δηλαδή τον περιορισμό της λειτουργίας των συνδικάτων και την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση με σκοπό να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα κρατά μυστικό το ακριβές περιεχόμενο του νόμου ή των νόμων με τους οποίους θα προωθήσει τα παραπάνω, ωστόσο με μια σειρά από «διαρροές» σε ΜΜΕ καλλιεργεί το έδαφος για το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης.

Στο στόχαστρο το απεργιακό δικαίωμα, η συνδικαλιστική δράση και το ωράριο

Ειδικότερα, με βάση τις μέχρι τώρα «διαρροές», το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει διατάξεις που θα προβλέπουν:

-- Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας». Σε όλο τον ιδιωτικό τομέα (και όχι μόνο στο Δημόσιο και σε επιχειρήσεις «κοινής ωφέλειας», όπως ισχύει τώρα) θα απαιτείται από τα συνδικάτα να καθορίζουν και να γνωστοποιούν έγκαιρα στην εργοδοσία συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, που θα απασχολούνται ως «προσωπικό ασφαλείας» κατά τη διάρκεια απεργιών, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπό τους για την εργοδοσία.

-- Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες: Θα παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να διεκδικήσει αποζημίωση από τους απεργούς και τα συνδικάτα σε περίπτωση που μια κινητοποίηση κριθεί παράνομη, καταχρηστική ή και τα δύο, όπως γίνεται δηλαδή ήδη για 9 στις 10 απεργίες!

-- Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων: Η νέα διάταξη για εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την πραγματοποίηση απεργίας θα συνδυάζεται με τη διάταξη για υποχρεωτική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου συνδικάτου.

-- Περιορισμό της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. Ενώ ακόμα και με το ισχύον καθεστώς οι εργοδότες απολύουν συνεχώς συνδικαλιστές, πλέον μειώνεται ο αριθμός των μελών της διοίκησης μίας συνδικαλιστικής οργάνωσης που θα έχουν τη σημερινή τυπική νομική προστασία, ενώ θα μειωθεί και το χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας κατά το οποίο ο συνδικαλιστής έχει προστασία. Στους όρους απόλυσης συνδικαλιστή, μάλιστα, θα προστεθούν η υποβολή μήνυσης σε βάρος του αλλά και η «παρεμπόδιση» άλλων εργαζομένων να κάνουν απεργοσπασία κατά τη διάρκεια απεργιών.

-- Εξοβελισμό συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους: Προωθείται μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, ως ένα ακόμα μέσο για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε γκέτο, χωρίς να υπάρχει πρακτικά η δυνατότητα παρέμβασης από αγωνιστές συνδικαλιστές, παρά μόνο από ανθρώπους της εργοδοσίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο χτύπημα του 8ωρου, προωθώντας την ουσιαστική «απελευθέρωση» των υπερωριών και το πλήρες ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την εργοδοσία.

Ετσι, σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία σε 6μηνιαία βάση, φτάνοντας τις 100 ή ακόμα και τις 120 ώρες. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της «διευθέτησης», αυτές οι υπερωρίες να μην πληρώνονται με πρόσθετη αμοιβή στον εργαζόμενο, αλλά να «ισοφαρίζονται» με άδεια ή ρεπό σε άλλες περιόδους. Επιπλέον, η εργοδοσία θα μπορεί να μετακινεί κατά το δοκούν το 8ωρο του εργαζόμενου μέσα στη μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες της και σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ