Τρίτη 20 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Επικίνδυνες «τρύπες» στη διαχείριση κρουσμάτων από την εργοδοσία

Σε σύσκεψη συζήτησαν για την ανάγκη αποφασιστικότερης παρέμβασης στα καταστήματα της αλυσίδας

Σύσκεψη εργαζομένων στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν εργαζόμενοι από μια σειρά καταστήματα, μεταφέροντας την πείρα τους για τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τους χειρισμούς της εργοδοσίας στην εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού.

«Αναδείχθηκαν η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα, παρακάμπτοντας τους αχυράνθρωπους της εργοδοσίας του επιχειρησιακού σωματείου, καθώς και η ανάγκη κάλυψης του κενού από την ανυπαρξία Ιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας σε κάθε κατάστημα, με τα όποια προβλήματα αυτό δημιουργεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Στην κατεύθυνση αυτή, η σύσκεψη έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας τόσο σε επίπεδο καταστήματος όσο και σε τοπικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι και το σωματείο αποφάσισαν να συνεχίσουν να αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματα που διεκδικούν. Αποφάσισαν σχέδιο δράσης για την ενημέρωση του συνόλου των συναδέλφων τους, παρεμβάσεις στις διευθύνσεις των καταστημάτων και την κεντρική διοίκηση, θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα για την προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

Ενώ καθημερινά αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους, τα ...πρωτόκολλα με τα οποία τα διαχειρίζεται η εταιρεία αποδεικνύονται «σουρωτήρι». Οι όποιες απολυμάνσεις γίνονται σε ορόφους και τμήματα αρχίζουν και τελειώνουν στις ώρες που τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Η λειτουργία των καταστημάτων όπου εμφανίζεται κρούσμα συνεχίζεται κανονικά, είτε με προσωπικό που μετακινείται από άλλα καταστήματα είτε και με τους ίδιους τους εργαζόμενους, με τα τεστ να διενεργούνται μόνο μετά από πιέσεις και παρεμβάσεις του Συλλόγου.

Μάλιστα, στο φόντο αυτό, έχουν σημειωθεί και τα εξής τραγελαφικά περιστατικά: Να γίνεται απολύμανση σε χώρο που εμφανίστηκε κρούσμα, αλλά να συνεχίζουν να δουλεύουν οι εργαζόμενοι πριν βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να αποδεικνύονται θετικοί. Να καλούνται δεκάδες εργαζόμενοι να περιμένουν να κάνουν το τεστ σε χώρο καταστήματος όπου ήταν αδύνατο να τηρηθούν αποστάσεις.

Στις περιπτώσεις που γίνονται διαγνωστικά τεστ, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία αποδέχονται ότι τα αποτελέσματα δεν θα κοινοποιηθούν στους ίδιους αλλά μόνο στην εταιρεία, ενώ στις εύλογες διαμαρτυρίες τους η απάντηση που παίρνουν είναι ότι αυτό γίνεται γιατί «πληρώνει η εταιρεία».

Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βγουν σε αναστολή σύμβασης και να ζήσουν με το επίδομα των 534 ευρώ. Δίπλα στα παραπάνω, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες εντατικοποίησης, ρεπό που δεν χορηγούνται, ολιγόμηνες συμβάσεις εξαήμερης εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ