Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αφόρητη η τιμολογιακή πολιτική του δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση χώρων στους καλλιτέχνες

Αφόρητη χαρακτηρίζει την τιμολογιακή πολιτική του δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση χώρων στους καλλιτέχνες το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), που σε σχετική ανακοίνωση καταγγέλλει:

«Το ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις προτάσεις του ΕΕΤΕ, αγνοώντας τις επιδεικτικά και αποφάσισε μια ληστρική επιδρομή στους εικαστικούς καλλιτέχνες, αφού όχι μόνο δεν μείωσε αλλά, αντίθετα, αύξησε το αντίτιμο ενοικίασης των χώρων που διαθέτει για τις εκθέσεις των εικαστικών και συντηρεί με τα χρήματα των φορολογουμένων γι' αυτόν ακριβώς το σκοπό, σε 500 ευρώ την εβδομάδα (!), άπιαστα ύψη για τους καλλιτέχνες, καθιστώντας έτσι σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε αυτούς τους εκθεσιακούς χώρους.

Σε συνάντηση του ΔΣ του ΕΕΤΕ, τον περασμένο Φεβρουάριο, με τον δήμαρχο Αθηναίων, το θέμα είχε συζητηθεί και λάβαμε υποσχέσεις από τον ίδιο ότι βλέπει θετικά τις προτάσεις μας και ότι θα συνεργαστούμε προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Αντί αυτού, ήρθε η καταστροφική απόφαση του ΟΠΑΝΔΑ για την αύξηση των ενοικίων».

Το ΕΕΤΕ επισημαίνει ακόμα ότι «η δωρεάν παραχώρηση των εκθεσιακών χώρων του δήμου Αθηναίων στους εικαστικούς καλλιτέχνες προκειμένου να παρουσιάζουν στο κοινό την καλλιτεχνική τους δημιουργία, είναι μια μεγάλη ανάσα και συμβάλλει στην ελεύθερη επικοινωνία του κοινού με την Τέχνη» και λόγω αυτού εισηγείται προς το δήμο Αθηναίων:

  • Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει δωρεάν παραχώρηση: Σε μεμονωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ, ή ομάδες εικαστικών, αλλά και σε μουσικούς, ηθοποιούς, ποιητές, σκηνοθέτες, κ.λπ., εφόσον το διοργανώνουν χωρίς την ύπαρξη εμπορικών στόχων, όταν δεν πρόκειται για διοργάνωση από εταιρεία εκμετάλλευσης ή γραφείο παραγωγής ή μάνατζερ και γενικά σε καλλιτέχνες οι οποίοι διαφορετικά δεν έχουν τη δυνατότητα να δείξουν το έργο τους στο κοινό.
  • Οι εκθεσιακοί χώροι να παραχωρούνται δωρεάν σε μορφωτικούς και πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς και συλλογικούς φορείς, εργατικά σωματεία, κόμματα και συλλογικές οργανώσεις.
  • Να υπάρξει και ιδιαίτερη μέριμνα για τη δωρεάν παρουσίαση στους χώρους του ΟΠΑΝΔΑ της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

«Οι εκθέσεις στους χώρους του ΟΠΑΝΔΑ δεν πρέπει να έχουν εμπορευματικό χαρακτήρα, τα έργα δεν πωλούνται στους δημοτικούς χώρους και οι υπηρεσίες του δήμου δεν εργάζονται ως επαγγελματικοί χώροι για εκθέσεις (ο δήμος δεν έχει "πελατολόγιο", δεν καλεί συλλέκτες, δεν προβάλλει τις εκθέσεις στα ΜΜΕ και τον ελληνικό και διεθνή Τύπο).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι εκθέσεις εικαστικών θα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον τρεις βδομάδες, όπως είθισται, καθώς και ότι θα πρέπει ο ΟΠΑΝΔΑ να κάνει τα μέγιστα για την προβολή τους (δελτία Τύπου, εκπομπές, αφίσες και προσκλήσεις, πανό σε κεντρικά σημεία και σε γειτονιές), δεδομένου ότι οι καλλιτέχνες για τη δράση τους επιβαρύνονται οι ίδιοι με πολλά έξοδα και δεν έχουν απολαβές.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι οι δημοτικοί χώροι είναι οι μόνοι που υπάρχουν ως δυνατότητα για κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό να έρθει σε επικοινωνία με το κοινό, ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους που σήμερα δοκιμάζονται οικονομικά.

Θεωρούμε ότι οι χώροι του ΟΠΑΝΔΑ δεν πρέπει να είναι αντικείμενο συναλλαγής, θα πρέπει να έχουν ελεύθερη είσοδο, πρέπει να είναι κοιτίδα ελεύθερης καλλιτεχνικής δράσης, δημιουργίας και επικοινωνίας», τονίζει μεταξύ άλλων το ΕΕΤΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση εφαρμογών των εικαστικών τεχνών (2019-10-08 00:00:00.0)
Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού (2013-12-03 00:00:00.0)
Οι... «έμποροι» του Δήμου Αθηναίων (2008-01-20 00:00:00.0)
«Εικαστική» πολιτική υπέρ ιδιωτών (2007-08-19 00:00:00.0)
Μήνας εικαστικών τεχνών (2001-10-05 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «παρών» των εικαστικών (2000-01-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ