Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Στη λευκορωσική αντιπολίτευση το βραβείο «Ζαχάροφ»

Σε στελέχη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, που καλούν σε κινητοποιήσεις για την παραίτηση του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και νέες εκλογές, απονεμήθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το «βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο «Ζαχάροφ» υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την ομάδα «Ανανεώστε την Ευρώπη» (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι). Επίσης η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε περίπου 40 Λευκορώσους αξιωματούχους, και στον ίδιο τον Λουκασένκο, για καταστολή διαδηλώσεων και νόθευση εκλογών, ενώ έχει δηλώσει πως δεν τον αναγνωρίζει ως Πρόεδρο.

Το βραβείο ανακοινώθηκε σε μια στιγμή που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ) ανταγωνίζονται για επιρροή στη Λευκορωσία, ενώ σε αυτό το φόντο και εξαιτίας της λαϊκής δυσαρέσκειας πραγματοποιούνται διαδηλώσεις στη χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Το βραβείο «Ζαχάροφ» εναρμονίζεται πάντα με τις γεωπολιτικές επιδιώξεις της ΕΕ. Ενδεικτικά, πέρυσι δόθηκε σε Ουιγούρο οικονομολόγο που «αγωνίζεται για τα δικαιώματα της μειονότητας των Ουιγούρων» της Κίνας, μειονότητας η οποία αξιοποιείται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό της ΕΕ και των ΗΠΑ με την Κίνα, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την άνοδό της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ