Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νιγηρία και ιδιαίτερα στη νότια πόλη Λάγκος, μετά τις προχτεσινές ένοπλες επιθέσεις αστυνομικών ενάντια σε διαδηλωτές, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 38 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο σταθμός διοδίων στο Λέκι βρίσκεται στο επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας το οποίο συγκλονίζει επί σχεδόν δύο βδομάδες τη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής και πολυπληθέστερη χώρα της ηπείρου, όπου χιλιάδες διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας αλλά και κατά της κυβέρνησης του Προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι. Στις συγκρούσεις αυτού του διαστήματος έχουν σκοτωθεί συνολικά πάνω από 58 άτομα.

Μπροστά στο χάος που δημιουργεί η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 4 μ.μ. το απόγευμα, ελάχιστοι όμως υπάκουσαν.

Διεθνής Αμνηστία, ΟΗΕ αλλά και - για τις δικές τους επιδιώξεις - ΗΠΑ, ΕΕ και Αφρικανική Ενωση καταδικάζουν τη βία, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τις «μονάδες ενάντια στην κλοπή» (SARS), που είχαν τεθεί στο στόχαστρο των διαδηλωτών, ως οι πιο βάναυσες. Περισσότερα «μέτρα» αναμενόταν να ανακοινώσει ο Μπουχάρι χτες το βράδυ με διάγγελμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ