Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Σε εξέλιξη πολύπλευρα παζάρια για τον Νότιο Καύκασο

Με τον Αμερικανό ομόλογό τους συναντώνται σήμερα οι ΥΠΕΞ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Συνεχίστηκε και χτες η παραβίαση της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί (ήδη δυο φορές) μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ένοπλες συγκρούσεις στη γραμμή του μετώπου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παζάρια μεταξύ διαφόρων «παικτών» για τη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καύκασου.

Σήμερα αναμένονται στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Μάικ Πομπέο.«Είναι μια περίπλοκη διπλωματική κατάσταση», δήλωσε ο Πομπέο και πρόσθεσε ότι η θέση των ΗΠΑ, όπως και των ευρωπαϊκών χωρών, είναι να παύσει η σύγκρουση, όλες οι χώρες να μείνουν εκτός και να μην τροφοδοτούν τη σύγκρουση, να μην παρέχουν οπλικά συστήματα και υποστήριξη.

«Και σε αυτό το σημείο μπορεί να επιτευχθεί μια διπλωματική λύση που θα ήταν αποδεκτή από όλους», είπε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, που μαζί με τη Γαλλία και τη Ρωσία συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, η οποία χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις για το Ναγκόρνο Καραμπάχ από τη δεκαετία του '90. Στη συνάντηση με τον Πομπέο θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι Γαλλίας και Ρωσίας στην Ομάδα του Μινσκ.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε τις δύο πλευρές και τις ξένες δυνάμεις «να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στη συνέχιση των εχθροπραξιών, με περαιτέρω θύματα», μετά από συνάντηση που είχε χτες με τον Αρμένιο Πρόεδρο, Αρμέν Σαρκισιάν.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν στη Μόσχα, τονίζοντας ωστόσο ότι οι προοπτικές της ειρηνικής ρύθμισης με την τρέχουσα κυβέρνηση της Αρμενίας παραμένουν «μακρινές».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε έμμεσα την προοπτική συμμετοχής της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις θέμα που εγείρει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, λέγοντας πως η συμμετοχή τρίτων χωρών στα υπάρχοντα σχήματα θα πρέπει να έχει τη συγκατάθεση και των δύο εμπόλεμων πλευρών.

Την ίδια ώρα ο Αλίεφ δηλώνει ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους. «Ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων είχαμε συμφωνήσει, και τώρα, που έχουμε αποσπάσει την πλειονότητα των εδαφών, είναι αδιαπραγμάτευτο», τόνισε ο Αζέρος Πρόεδρος.

Να καταγραφεί τέλος ότι χτες αναγνώρισε τη Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία. Αντίστοιχο ψήφισμα κατατέθηκε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο προσκήνιο η κόντρα ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο (2023-09-28 00:00:00.0)
Συνομιλίες σε Μόσχα και Βρυξέλλες ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός στον Νότιο Καύκασο (2022-08-31 00:00:00.0)
Συνομιλίες για «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (2021-09-08 00:00:00.0)
Τριβές για τη συμφωνία εκεχειρίας με «σφραγίδα» Ρωσίας (2020-11-21 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» για επέκταση των σύγκρούσεων (2020-10-08 00:00:00.0)
Τριμερής προεδρική συνάντηση (2008-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ