Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΕΡΓΑΝΗ» - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΚΤΩΒΡΗ
Κάνουν θραύση απολύσεις και «ευελιξία»

Απώλεια θέσεων εργασίας και κυριαρχία των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης καταγράφει για τον Οκτώβρη το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων ήταν αρνητικό κατά 33.356 θέσεις (προσλήψεις 196.284 - απολύσεις 229.640), ενώ το 52,63% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία και μόλις το 47,37% ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, που όμως ένα σημαντικό μέρος τους είναι συμβάσεις με ημερομηνία λήξης (ορισμένου χρόνου). Επιπλέον, ακόμα 5.270 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κατά τη διάρκεια του μήνα μετατράπηκαν από πλήρη απασχόληση σε μερική και εκ περιτροπής, αυξάνοντας το πραγματικό ποσοστό της «ευελιξίας».

Την τραγική αυτή πραγματικότητα, που βιώνουν εργαζόμενοι και άνεργοι, και η οποία αναμένεται να χειροτερέψει τον Νοέμβρη, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης προσπάθησε να την παρουσιάσει «με το κεφάλι κάτω», μιλώντας για «συγκριτικά τις μικρότερες απώλειες θέσεων εργασίας» και για «αποτελεσματικότητα των μέτρων που υλοποιήσαμε μέχρι σήμερα περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας».

Παράλληλα, συνεχίζεται παρά την πανδημία και το πογκρόμ των απολύσεων, επιβεβαιώνοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης περί δήθεν προστασίας των θέσεων εργασίας είναι μύθος. Μέσα στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης οι απολύσεις έφτασαν τις 1.652.677, εκ των οποίων σχεδόν 1 εκατομμύριο (980.639) ήταν καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου! Το ίδιο διάστημα, μία στις δυο νέες συμβάσεις είναι με «ευελιξία» (50,14% πλήρη απασχόληση και 49,86% μερική και εκ περιτροπής).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ