Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
Για τη «Διακήρυξη της Λα Πας» και τη σοσιαλδημοκρατική «στάχτη στα μάτια» των λαών

Πριν από λίγες μέρες, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βολιβίας, Λούις Αρσε, δημοσιεύτηκε η λεγόμενη «Διακήρυξη της Λα Πας», ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν «προσωπικότητες της αριστεράς» και «προοδευτικοί ηγέτες» από 11 χώρες. Ανάμεσα στις υπογραφές φιγουράρει και αυτή του Αλέξη Τσίπρα, προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε τον καπιταλισμό στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2019. Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική ενάντια στον ελληνικό λαό, το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, η καταστολή λαϊκών αγώνων, η διάψευση προσδοκιών, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει σε λαϊκά στρώματα, έχουν οδηγήσει σήμερα στην κυβέρνηση το δεξιό κόμμα της ΝΔ. Η «δεξιά» κυβέρνηση βρήκε από την «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στρωμένο το έδαφος», τόσο για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στα εσωτερικά ζητήματα, όσο και στην εξωτερική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φροντίσει για την ανάπτυξη στενών σχέσεων με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μέσα από τη «Στρατηγική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ, που ετοίμασε η κυβέρνησή του και επικύρωσε η ΝΔ και η οποία προβλέπει τον πολλαπλασιασμό και τη γιγάντωση των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ελλάδα κ.ά.

Βέβαια, ανάμεσα στους υπογράφοντες υπάρχουν και άλλοι εκπρόσωποι της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας, δοκιμασμένοι στην αντιλαϊκή διαχείριση του καπιταλισμού ενάντια στους λαούς, όπως ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο (σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας), η Ντίλμα Ρούσεφ (σοσιαλδημοκράτισσα πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας), ο Ραφαέλ Κορέα (πρώην Πρόεδρος του Ισημερινού και ένας από τους εκπροσώπους του λεγόμενου «Σοσιαλισμού του 21ου αιώνα»), ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (των «Ποδέμος», σήμερα υπουργός στην Ισπανία), αλλά και πολιτικά χρεοκοπημένοι οπορτουνιστές όπως ο Ζαν Λικ Μελανσόν (της «Ανυπότακτης Γαλλίας»).

Το ίδιο το κείμενο δεν είναι παρά ένα μανιφέστο αθώωσης του καπιταλιστικού συστήματος. Διαστρεβλώνει τον χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, λέγοντας πως έχει αιτία τη νόσο Covid-19, ενοχοποιεί αποκλειστικά τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή διαχείρισής της για την παταγώδη αποτυχία όλων των αστικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αποθεώνει την αστική δημοκρατία και καταδικάζει την ακροδεξιά, μεταξύ άλλων πανηγυρίζοντας έμμεσα για την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ...

Τα παραπάνω, αν και δεν αποτελούν έκπληξη, αποτελούν τουλάχιστον πρόκληση, όταν π.χ. βλέπουμε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του οποίου υποβάθμισε παραπέρα το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα, δεν άνοιξε ούτε ένα από τα νοσοκομεία που έκλεισαν το 2013, μείωσε και άλλο τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, μείωσε τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις κλίνες ΜΕΘ. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που πανηγυρίζει για την ήττα Τραμπ, τον αποκαλούσε «διαβολικά καλό», συμμετέχοντας σε όλους τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Με την υπογραφή του Τσίπρα προχώρησε η Συμφωνία των Πρεσπών για την επέκταση του δολοφονικού ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία χτυπούσε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και του λαϊκού κινήματος που αντιδρούσαν στην υπογραφή της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν στη «Διακήρυξη της Λας Πας» κόπτεται για την ακροδεξιά, συγκυβέρνησε για πέντε χρόνια με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ. Και αυτά είναι μόνο ενδεικτικά, αφού ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς...

Τέτοιου είδους διακηρύξεις έχουν σκοπό για πολλοστή φορά να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των λαών, για το ρόλο και τις ευθύνες των κάθε λογής «αριστερών» διαχειριστών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Οσο όμως και αν προσπαθούν οι πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιαστούν εκ νέου ως «φιλολαϊκές» και «προοδευτικές» δυνάμεις, τα στοιχεία είναι πολλά και η πείρα μεγάλη. Εχουν καταγραφεί διά παντός από τον ελληνικό και τους άλλους λαούς ως αντιλαϊκές δυνάμεις που υπηρέτησαν στο ακέραιο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών.


Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ