Σάββατο 14 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 15 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ
Μόνη «γιατρειά» να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους

Η περιοχή φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές και άλλες υποδομές, που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», με δεδομένες τις ελλείψεις στο σύστημα Υγείας και σε μέτρα πρόληψης και προστασίας με κρατική ευθύνη

Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Από παλιότερη εξόρμηση σε εργοστάσιο της περιοχής των Οινοφύτων
Στους δήμους Θήβας και Τανάγρας κατοικούν περίπου 65.000 μόνιμοι κάτοικοι και παράλληλα αναπτύσσεται μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες της χώρας, με πάνω από 500 μονάδες και σχεδόν 20.000 εργάτες, από τους νομούς της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Στην περιοχή υπάρχουν επίσης δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, με πάνω από 1.200 διαμένοντες, δύο μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις (αεροδρόμιο Τανάγρας και Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας), οι γυναικείες φυλακές Ελεώνα και ο οικισμός Ρομά της Θήβας.

Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά βάζουν ψηλά τον πήχη για υγειονομικές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν οι δημόσιες δομές της περιοχής, και συγκεκριμένα το Νοσοκομείο Θήβας, τα ΚΥ Θήβας και Σχηματαρίου, τα Ιατρεία των Οινοφύτων και η ΤΟΜΥ Θήβας.

Η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη εξοπλισμού αυτών των δομών, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, αφήνουν τεράστια κενά στην κάλυψη ακόμα και των πιο βασικών αναγκών των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Πόσο μάλλον τώρα που προστίθεται και η πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν σχεδόν κάθε μέρα και οι εργαζόμενοι που τραυματίζονται ακόμα και βαριά μεταφέρονται συχνά με ταξί ή με ΙΧ, λόγω της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, που λειτουργεί σε μια τέτοια περιοχή με ένα και μόνο πλήρωμα! Ταυτόχρονα, το Νοσοκομείο Θήβας αδυνατεί να πραγματοποιήσει σοβαρά χειρουργεία, αφού δεν υπάρχει τράπεζα αίματος.

Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Από διαμαρτυρία στο Νοσοκομείο της Θήβας
Αλλά και το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, που λειτουργεί στη Θήβα, αν και διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, έχει μόλις έναν φυσίατρο και πρακτικά δεν λειτουργεί. Το 2018 προκηρύχθηκαν για το ΚΕΦΙΑΠ 14 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων μέσω ΟΑΕΔ για 12 μήνες. Από τις 8 που καλύφθηκαν τελικά, μόλις εγκλιματίστηκαν και το Κέντρο ξεκίνησε να λειτουργεί, απολύθηκαν όλοι επειδή έληξε η σύμβασή τους...

Χώροι δουλειάς - εστίες υπερμετάδοσης

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, η περιοχή συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που την κατατάσσουν στις «υψηλού κινδύνου», σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την κυβέρνηση και το κράτος.

Οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, άρα και συγχρωτισμού, και η καθημερινή κινητικότητα χιλιάδων εργατών (και) με λεωφορεία από τα εργοστάσια προς τους διαφορετικούς τόπους κατοικίας τους, είναι σοβαρός παράγοντας έκθεσης στον κορονοϊό για τους ίδιους, τις οικογένειές τους, τους τόπους όπου διαμένουν.

Καθόλου τυχαία άλλωστε, το τελευταίο διάστημα «σκάνε» σχεδόν καθημερινά κρούσματα από διάφορους χώρους δουλειάς, η αντιμετώπιση των οποίων είναι στη «διακριτική ευχέρεια» των εργοδοτών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν παίρνονται καθολικά μέτρα προστασίας του προσωπικού, αλλά συνήθως κλείνει το τμήμα του εργοστασίου όπου εμφανίστηκε το κρούσμα και ελέγχονται μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτό.

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα

Eurokinissi

Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα Οινόφυτα
Το ίδιο ισχύει και με τα μέτρα πρόληψης, τα οποία εκ του αποτελέσματος κρίνονται ανεπαρκή ακόμα και εκεί που υπάρχουν, αφού αντιμετωπίζονται ως κόστος από την εργοδοσία και οι έλεγχοι των κρατικών μηχανισμών είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Πόσο μάλλον η οργανωμένη καταγραφή ευπαθών ομάδων, η ιχνηλάτηση σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος και η διενέργεια συχνών τεστ σε εργαζόμενους και κατοίκους, που μόνο σαν αστείο ακούγονται, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η μοναδική περίπτωση διενέργειας μαζικών τεστ ήταν στα τέλη Οκτώβρη, όταν κινητή ομάδα του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 300 τεστ στην πλατεία της Θήβας.

Το Νοσοκομείο Θήβας

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Θήβας, ακόμη και τώρα, οι μόνες προσλήψεις που έχουν γίνει αφορούν μερικούς συμβασιούχους νοσηλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Σεπτέμβρη η Παθολογική Κλινική, η πιο βασική δηλαδή κλινική του Νοσοκομείου, έκλεισε για δέκα μέρες αφού δεν υπήρχαν γιατροί για να εφημερεύσουν. Από τις 5 οργανικές θέσεις, μία έμεινε κενή λόγω αποχώρησης του ιατρού, δύο άλλοι παθολόγοι βρίσκονται εκτός νοσοκομείου με μετάταξη και οι δύο εναπομείναντες ήταν ασθενείς.

Μάλιστα, ενώ η ΥΠΕ γνώριζε το πρόβλημα ήδη από τον Ιούλη, επέλεξε να προκηρύξει τη μία θέση που έμεινε κενή μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη, ενώ το πιθανότερο είναι να καλυφθεί η θέση από επικουρικό γιατρό που ήδη υπηρετεί στην κλινική.

Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Από τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων στη Θήβα, τον περασμένο Οκτώβρη
Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού, στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου ακόμη διαφημίζονται οι «χορηγίες» εξοπλισμού για τη λειτουργία κλινικής ΜΕΘ από επιχειρηματικούς ομίλους της περιοχής. Πλην όμως, μέχρι και σήμερα η 5η ΥΠΕ αποφεύγει ακόμη και τη συζήτηση για πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού που θα τις λειτουργήσει.

Εκτεθειμένα και τα σχολεία

Αντίστοιχα, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι και στα σχολεία, όπου σήμερα, με εκκωφαντικό τρόπο, έρχονται στην επιφάνεια μεγάλα προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν τη σχολική στέγη, με τμήματα 27 και 28 μαθητών, ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας (π.χ. στο δήμο Θηβαίων, για 51 σχολικά κτίρια προσλήφθηκαν 38 καθαρίστριες, εκ των οποίων μόλις οι 18 πλήρους απασχόλησης) κ.ά.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας στο ΕΠΑΛ της Θήβας, που έγινε μάλιστα σχεδόν «εν κρυπτώ», δεν έκανε καμιά αναφορά στα σοβαρότατα αυτά προβλήματα. Η κατάσταση επιδεινώνεται και με τα πρωτόκολλα - λάστιχο που αφορούν τις μετακινήσεις των μαθητών, όπου προβλέπεται 100% πληρότητα στα λεωφορεία που δρομολογεί η Περιφέρεια, από τα γύρω χωριά, ενώ καθημερινό φαινόμενο είναι ο συνωστισμός μαθητών και στις αστικές συγκοινωνίες.

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και διεκδίκησης

Ολους αυτούς τους μήνες, ζωντανά εργατικά σωματεία της περιοχής δίνουν καθημερινά τη μάχη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες που βρίσκουν ευρύτερη απήχηση σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, σωματεία και φορείς, ακουμπούν στις αγωνίες τους για την εξέλιξη της πανδημίας, την άθλια κατάσταση στις δομές Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους.

Η κατάσταση αυτή έχει τη συμβολή και της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Θήβας, η οποία, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου κάλεσε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη μια «σύσκεψη», με εκπροσώπους της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής, πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους ορισμένων άλλων φορέων.

Τόσο σε αυτήν, όσο και σε μία επόμενη σύσκεψη, η πλειοψηφία του ΕΚΘ καλούσε τη δημοτική αρχή να κλείσει συμβολικά το δημαρχείο και τον Εμπορικό Σύλλογο να κλείσει τα καταστήματα, ώστε να διοργανωθεί κινητοποίηση. Ούτε μία λέξη δεν ειπώθηκε από τους εργατοπατέρες για το τι θα κάνει το ΕΚΘ μέσα στους χώρους εργασίας.

Από την πλευρά τους, η δημοτική αρχή και η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου δήλωναν αντίθετοι με τις συγκεντρώσεις, επειδή είναι «ξεπερασμένες», ενώ οι εκπρόσωποι των κομμάτων που έφεραν την Υγεία στο σημερινό χάλι, προσπάθησαν με αλληλοκατηγορίες να κρύψουν τις μεγάλες ευθύνες τους.

Στον αντίποδα, με σύνθημα «η υγεία δεν είναι κόστος, είναι ανάγκη!», τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης και κάλεσαν σε σύσκεψη άλλα σωματεία και φορείς, με αξιόλογη συμμετοχή. Μεταξύ άλλων, το πλαίσιο υιοθετήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, φορείς αυτοαπασχολουμένων, πολιτιστικούς συλλόγους, επιστημονικούς φορείς.

Στη συνέχεια, αποφασίστηκε και διοργανώθηκε μαζική συγκέντρωση στη Θήβα, όπου πήραν μέρος 25 συνολικά σωματεία και φορείς, ενώ στο κείμενο υπογραφών που κυκλοφορεί, έχουν ανταποκριθεί περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής,

Η Επιτροπή για την Υγεία που συγκροτήθηκε, με στόχο τον συντονισμό της δράσης σωματείων και φορέων, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις στην πόλη της Θήβας, σε χωριά, σχολεία και τόπους δουλειάς, επιδιώκοντας κι άλλες δυνάμεις να μπουν στη μάχη. Παράλληλα, έχει ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και του ΓΝ Λιβαδειάς - ΓΝ Θήβας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών.

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε για τη δράση αυτή με συνδικαλιστές από σωματεία της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ