Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα κυβέρνηση, ίδια αντιλαϊκά συμφέροντα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το επιτελείο της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ (επίσημα αναλαμβάνει στις 20 Γενάρη) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιχειρώντας ένα υποτιθέμενο «φρεσκάρισμα» μετά την προεδρία Τραμπ, με τακτικές διαφοροποιήσεις, στην προσπάθεια ισχυροποίησης του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι φαίνεται ότι θα αναλάβει τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή. Εκτιμάται πως θα διεκπεραιώσει επάξια αυτό το νέο πόστο, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου που είχε παίξει το 2015 στη διαπραγμάτευση της Διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, από την οποία ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ το 2018, με το επιχείρημα ότι ήταν μία «άδικη» - για τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και συμφερόντων - συμφωνία.

Μεταξύ των ονομάτων που ανακοινώθηκαν το περασμένο 24ωρο είναι και αυτό του Αντονι Μπλίνκεν, πρώην υφυπουργού Εξωτερικών επί Ομπάμα και έμπιστου στενού συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον.

Τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας φέρεται πως θα αναλάβει ο Τζέικ Σάλιβαν, ενώ ο Αλεχάνδρο Μαγιόρκας θα γίνει ο πρώτος λατινοαμερικάνικης καταγωγής που θα αναλάβει το πόστο του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας.

Για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ προορίζεται η Αφροαμερικανίδα διπλωμάτης Λίντα Τόμας Γκρινφιλντ, πρώην βοηθός υπουργού Εξωτερικών για την Αφρική, η δε Αβριλ Χέινς προορίζεται για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, κάτι που θα την κάνει την πρώτη γυναίκα η οποία αναλαμβάνει τη θέση αυτή.

Ο διορισμός περισσότερων γυναικών στη νέα κυβέρνηση, που εμφανίζεται ως απόδειξη προοδευτισμού, επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτα, αφού και στο παρελθόν γυναίκες ή άτομα από φυλετικές ή εθνοτικές μειονότητες (Χίλαρι Κλίντον, Κοντολίζα Ράις, Μαντλίν Ολμπράιτ, Κόλιν Πάουελ, Μπαράκ Ομπάμα κ.ά.) εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, σε βάρους του αμερικανικού και άλλων λαών.

Την ίδια ώρα, ο απερχόμενος Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει να βάζει εμπόδια και να μην αναγνωρίζει τη νίκη Μπάιντεν. Χτες πάντως η ομάδα δικηγόρων του αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από την 65χρονη δικηγόρο Σίντνεϊ Πάουελ, η οποία διέσπειρε θεωρίες συνωμοσίας για τις εκλογές της 3ης Νοέμβρη. Είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας άλλαξε «εκατομμύρια ψήφους» υπέρ του Μπάιντεν, κατηγορώντας τον τελευταίο πως κέρδισε τις εκλογές με «χρήματα κομμουνιστών»...

  • Πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» ανέφεραν χτες ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει συνδέσει με τον κινεζικό στρατό 89 κινέζικες εταιρείες, σε βάρος των οποίων ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ