Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ενδολιβυκές διαβουλεύσεις και απειλές για κυρώσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι το πόσο εύθραυστη είναι η εκεχειρία στη Λιβύη. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων μέσω τηλεδιάσκεψης τις οποίες είχαν ξεκινήσει μερικές μέρες πριν στην Τυνησία, με στόχο την προετοιμασία για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Λιβύη σε ένα χρόνο (στις 24/12/2021). Παράλληλα, εκπρόσωπος αξιωματούχων του στρατού που στηρίζει την «κυβέρνηση γενικής συμφωνίας» στην Τρίπολη κατήγγειλε τις αντίπαλες δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούν «μαζική κινητοποίηση δυνάμεων» στην ανατολική Λιβύη, πέριξ των στρατηγικών πόλεων Σύρτη και Τζάφνα, φτιάχνοντας νέα οχυρά, χαρακώματα αλλά και ενισχύοντάς τα με αντιαεροπορικές συστοιχίες πυραύλων σερβικής προέλευσης («LRSVM Morava») από δωρεά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει εισροή και κινητικότητα νέων δυνάμεων από μισθοφόρους της ρωσικής εταιρείας «Βάγκνερ» και από Σουδανούς μισθοφόρους.

Επίσης, από το Λονδίνο αξιωματούχοι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας προειδοποίησαν για μέτρα ενάντια σε «όσους εμποδίζουν το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου και τις άλλες οδούς της Διαδικασίας του Βερολίνου, καθώς και εκείνους που εξακολουθούν να λεηλατούν τους κρατικούς πόρους ή που πλήττουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή». Παράλληλα, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, ανακοίνωσε την απόφαση της Γαλλίας να θέσει «πλήρως στη διάθεση» της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ το λιμάνι της Μασσαλίας για τον έλεγχο φορτίων σκαφών που τελούν υπό έρευνα.

Η Τουρκία απέτρεψε νηοψία σε πλοίο της

Το πρωί της Δευτέρας, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» στην ιστοσελίδα του αποκάλυψε ότι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις εμπόδισαν τη γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο», που συμμετέχει στην αποστολή «Ειρήνη» για την εφαρμογή του περιβόητου εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να ερευνήσει το τουρκικό εμπορικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», που θεωρείται ότι μεταφέρει όπλα στην κυβέρνηση Σάρατζ. Οπως σημειώνεται, την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές, που είχαν ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο, αποχώρησαν, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Αργότερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρέσβεις της Ιταλίας και της ΕΕ, καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Αγκυρα, για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ