Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις στην Τιγκράι

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Το «φιτίλι» ευρύτερης ανάφλεξης μπορούν να πυροδοτήσουν σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν πριν από δύο βδομάδες στη βόρεια περιφέρεια της Αιθιοπίας, Τιγκράι, ανάμεσα στον αιθιοπικό στρατό και τους ενόπλους του «Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Τιγκράι» (TPLF) που ζητούν ανεξαρτησία.

Μέσα στο τελευταίο 15ήμερο έχασαν τη ζωή τους πολλές εκατοντάδες άτομα (ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι) και ξεσπιτώθηκαν πάνω από 40.000 άλλοι που αναζήτησαν καταφύγιο στο γειτονικό Σουδάν. Την Κυριακή, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Αχμεντ έδωσε νέο τελεσίγραφο 72 ωρών σε ηγετικά στελέχη του TPLF, δείχνοντας αποφασισμένος να κλιμακώσει και άλλο τις σφοδρές επιθέσεις του αιθιοπικού στρατού στη βόρεια περιφέρεια της χώρας.

Η Κάθριν Σόζι, συντονίστρια του ΟΗΕ για την Αιθιοπία, εξέφρασε την ελπίδα να διασφαλιστεί η προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς και η προστασία των περισσότερων από 525.000 αμάχων που ζουν στην πόλη Μέκελε.

Το ίδιο διάστημα οι ένοπλοι της οργάνωσης TPLF έχουν εκτοξεύσει ρουκέτες και στην παρακείμενη επαρχία Αμχάρα, αλλά και στη γειτονική Ερυθραία. Παράλληλα, αιθιοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες ότι οι δυνάμεις του TPLF κατέστρεψαν ένα αεροδρόμιο στην αρχαία πόλη Αξούμ, που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών καθώς περιλαμβάνεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής. Ιδιαίτερα όταν εδώ και μερικά χρόνια οξύνονται οι εντάσεις και οι διαφορές στις σχέσεις Αιγύπτου - Σουδάν και Αιθιοπίας. Αφορμή δίνει η ανέγερση του γιγαντιαίου Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), που μπορεί να στερήσει την Αίγυπτο και το Σουδάν από σημαντικές ποσότητες νερών του Νείλου και προκαλεί μαραθώνιες διαπραγματεύσεις εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δίχως κανένα αποτέλεσμα. Η διαχείριση του Νείλου είναι και πεδίο σφοδρής περιφερειακής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με την Κίνα, που είναι από τους στενότερους εταίρους αφρικανικών κυβερνήσεων με βασικό «όπλο» τις επενδύσεις σε έργα υποδομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ