Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Λεονταρισμοί από την κυβέρνηση

Κάνουμε αυξήσεις στις τιμές και όχι στρογγυλοποιήσεις των τιμών προς τα πάνω, διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι μεγάλες επιχειρήσεις και την κατηγορούν για σύγχυση

Την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων εξανεμίζεται από τις αθρόες ανατιμήσεις, που ενισχύονται και από το σκηνικό της κερδοσκοπίας που στήθηκε με αφορμή τη μετάβαση στο ευρώ, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, ανακοινώνει ότι θα παραπέμψει στη Δικαιοσύνη κάποιες εταιρίες, που προχώρησαν σε ανατιμήσεις νωρίτερα απ' ό,τι περίμενε. Η κίνηση αυτή, που είναι βέβαιο πως υπαγορεύτηκε από τις αντιδράσεις που προκαλούνται καθημερινά εξαιτίας της «χιονοστιβάδας» των ανατιμήσεων, αν μη τι άλλο, αποτελεί μέγιστη προσβολή της νοημοσύνης του ελληνικού λαού, αφού είναι γνωστό ότι οι αυξήσεις και ανεξέλεγκτα γίνονται και τις ευλογίες της κυβέρνησης έχουν, η οποία κορωνίδα έχει τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς».

Καμία διαφωνία δεν έχει η κυβέρνηση με τις ανατιμήσεις που γίνονται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τις απαγορεύσει, αφού το νομοθετικό πλαίσιο, που η ίδια έχει θεσπίσει, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να καθορίζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές. Το εν λόγω θέμα (παραπομπή στη Δικαιοσύνη) επιχειρείται τεχνηέντως να συσχετιστεί με δήθεν δράσεις της κυβέρνησης κατά της κερδοσκοπίας. Ωστόσο, και να θέλει, δεν μπορεί. Αποκαλυπτικός άλλωστε ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Χ. Θεοδώρου, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα ήταν διαφορετικό πριν από 2-3 μήνες. Και εξήγησε ότι «οι εταιρίες παραπέμπονται επειδή ήταν υποχρεωμένες να στείλουν τιμοκαταλόγους με τις αυξήσεις είκοσι μέρες πριν τις κάνουν», αλλά «αυτοί όμως έστειλαν τον κατάλογο στο υπουργείο στις 15 του Δεκέμβρη και στις 16 άρχισαν να πουλάνε με τις αυξημένες τιμές». Αυτό είναι λοιπόν για την κυβέρνηση όλο κι όλο το πρόβλημα. Κατά τ' άλλα, αν οι νέες τιμές είχαν αρχίσει να ισχύουν αντί για τις 16 του Δεκέμβρη, στις 6 του Γενάρη, δε θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα...

Αυτού του είδους οι ομολογίες, βέβαια, δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση, διά του Τ. Χυτήρη, να προχωρά σε ανέξοδους λεονταρισμούς. Ετσι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υφυπουργός Τύπου υποστήριξε ότι στο μέλλον «θα ληφθούν μέτρα που θα είναι... πολύ αυστηρότερα».

Οι επιχειρηματίες

«Αλλο οι ανατιμήσεις άλλο η στρογγυλοποίηση λόγω ευρώ», διαμηνύουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των εταιριών, που τις τελευταίες μέρες έχουν επιβάλει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων τους και τώρα χλευάζουν τη σπουδή των κυβερνώντων για... αποστολή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.

Ο εκπρόσωπος της πολυεθνικής ΝΕΣΤΛΕ, που ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός, αναφερόμενος στην παραπομπή της εταιρίας του, εκτίμησε ότι πρόκειται για «εικαζόμενη παράβαση για το εικοσαήμερο της ενημέρωσης από το υπουργείο. Ολες οι στρογγυλοποιήσεις μας ενόψει του ευρώ ήταν προς τα κάτω και από πολύ καιρό νωρίτερα».

Ο εκπρόσωπος της ΞΙΦΙΑΣ δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει σύγχυση στις υπηρεσίες του υπουργείου. Εμείς έχουμε ενημερώσει από τον Οκτώβρη την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ότι πρόκειται να κάνουμε ανατίμηση καταλόγου και τους υποβάλαμε και τον καινούριο κατάλογο».

Τέλος, ο εκπρόσωπος της «Κόκα Κόλα» υποστήριξε ότι «οι νέοι τιμοκατάλογοι είχαν υποβληθεί στο υπουργείο στις 29 Αυγούστου 2001» και εξέφρασε την έκπληξή του για την παρέμβαση του υπουργείου, λέγοντας ότι θεωρεί πως «μάλλον οφείλεται σε κάποια παρανόηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ