Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Αδικαιολόγητος ο θόρυβος για τους... «εταίρους»

Λες και βρίσκεται στο δικό της κόσμο η λεγόμενη «Εθνική Επιτροπή για το ευρώ» συνεδρίασε χτες για να... αποφανθεί ότι «ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις ανατιμήσεις είναι δυσανάλογος του προβλήματος και δε συνδέεται με την εισαγωγή του ευρώ». Το συγκεκριμένο συμπέρασμα, στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς, δεν πρέπει να ξενίζει τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους συνταξιούχους. Και δεν πρέπει για το λόγο ότι οι «παρευρισκόμενοι φορείς» είναι οι «κοινωνικοί εταίροι», όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η διοίκηση της ΓΣΕΕ, οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλοι εμπλεκόμενοι. Οι εν λόγω κύριοι συμφώνησαν και στη διαπίστωση ότι «οι κάποιες ανατιμήσεις εστιάζονται στο χώρο των υπηρεσιών αναψυχής και διασκέδασης» (!!!). Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - έχοντας επιβάλλει η ίδια την... «ελεύθερη» διαμόρφωση των τιμών - δεν έχει κανένα μέσο αποτροπής της κερδοσκοπίας ακόμη και στις πιο ακραίες μορφές της που παρουσιάστηκαν με την ευκαιρία της εισαγωγής του ευρώ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η «αγορά είναι ελεύθερη» και κατά συνέπεια η κυβέρνηση μόνο... πλάγια μέσα μπορεί να χρησιμοποιήσει. Ο ίδιος εκτόξευσε κάποιες γενικόλογες απειλές προς τους αρτοποιούς λέγοντας ότι «έχουν ακόμη μερικά προνόμια» και επίσης ότι «στην περίπτωση του ψωμιού θα χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε όπλο προκειμένου να επιτευχτεί ο στόχος»...

Η «Επιτροπή για το ευρώ» διαπίστωσε προβλήματα στην μετατροπή των ταμειακών μηχανών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έδωσε παράταση μέχρι και το τέλος Γενάρη.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι:

  • «Η χρήση και η αποδοχή του ευρώ αυξάνει διαρκώς και συνδέεται με μια αύξηση της αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία». Βασίζουν τον ισχυρισμό τους στις δημοσκοπήσεις που διενεργούν σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά τα σχετικά στοιχεία φυλάγονται σαν εφτασφράγιστο κρατικό μυστικό.
  • Διαπίστωσαν ανεπάρκεια κερμάτων ευρώ σε μικρές αξίες, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους οφείλεται και στην κατανομή των κερμάτων ανάμεσα στις τράπεζες. Ετσι αποφάσισαν να αυξήσουν την παραγωγή των κερμάτων αυτών.
  • Η αξία των δραχμών σε κυκλοφορία που έχει αποσυρθεί φτάνει σε 800 δισ. δρχ. δηλαδή στο 29,4% της νομισματικής κυκλοφορίας. Από την άλλη πλευρά η εισαγωγή του ευρώ έφτασε στο 26,4%.
  • Προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Γενάρη όλες σχεδόν οι συναλλαγές θα γίνονται σε ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ