Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αυξήσεις και όχι ανατιμήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στο υπουργείο Εμπορίου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας για την ακρίβεια
Το σταμάτημα της καταλήστευσης των λαϊκών πενιχρών εισοδημάτων από τις ευρω-ανατιμήσεις στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης και ταυτόχρονα πραγματικές αυξήσεις απαίτησαν χτες από την κυβέρνηση σωματεία, συνδικάτα, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές της Αθήνας, με μια δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου.

Τη χτεσινή πρωτοβουλία πήρε το Συντονιστικό Σωματείων της Αθήνας και το ΠΑΜΕ, ενώ αντιπροσωπεία συνδικαλιστών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου και του παρέδωσε υπόμνημα. Η απάντηση όμως του υφυπουργού ήταν για μία ακόμα φορά υποταγμένη στους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» που θα δώσουν τη λύση όπως είπε στο πρόβλημα των ανατιμήσεων.

Με βασικό σύνθημα «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», οι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, απαιτώντας τη διαφύλαξη του πενιχρού εισοδήματός τους και αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα οργάνωσης και συνέχισης του αγώνα με πρώτο σταθμό το παναθηναϊκό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη 2002 για δημόσια κοινωνική ασφάλιση, νέες συλλογικές συμβάσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και φραγμό στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Ταυτόχρονα άσκησαν κριτική και στο πλαίσιο για την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ που θέτει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, το οποίο είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα των μισθωτών και κινείται στα όρια που βάζει ο ΣΕΒ και οι μεγαλοεργοδότες.

Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές δήλωσαν έξω από το υπουργείο ότι η τσέπη τους δεν μπορεί να αντέξει την κερδοσκοπία που έχει εξαπολυθεί τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα το ευρώ. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια των συνταξιούχων που ήταν εκεί, όπως: «Παίρνουμε συντάξεις πείνας και δεν ξέρουμε τι να πληρώσουμε, για να φάμε ή να ζεσταθούμε». «Βρισκόμαστε εδώ από ανάγκη. Η σύνταξη δεν έφτανε να καλύψουμε τα έξοδα πριν τις ανατιμήσεις. Τώρα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

Παρόντες στον αγώνα εργαζομένων και συνταξιούχων δήλωναν και οι φοιτητές: «Οι τσέπες μας αδειάζουν καθημερινά. Εχουμε συμφέρον να αγωνιστούμε και εμείς γιατί είμαστε μελλοντικοί εργαζόμενοι».

«Είναι φανερό ότι η εισαγωγή του ευρώ λειτούργησε και λειτουργεί σαν ένας ακόμα μηχανισμός καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων» σημειώνεται στο υπόμνημα που παρέδωσε η αντιπροσωπεία στον υφυπουργό Εμπορίου. Παράλληλα προειδοποιεί ότι από το τέλος Φλεβάρη οι ανατιμήσεις θα γενικευτούν. Εκτιμά ακόμα ότι «η ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών, η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στα εισοδήματα των εργαζομένων, η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση για τους εργαζόμενους από τη μία και τον παράδεισο της κερδοσκοπίας για το κεφάλαιο από την άλλη».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης στη συνάντησή του με τους συνδικαλιστές υποστήριξε ότι συνεργεία του υπουργείου κάνουν καθημερινά ελέγχους, ότι το 99% των επιχειρήσεων έχουν προχωρήσει σε στρογγυλοποιήσεις προς τα κάτω και ότι επιβάλλονται πρόστιμα!

Απάντηση στη λύση της ελεύθερης αγοράς που υποστήριξε ο υφυπουργός έδωσε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Συντονιστικού, μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους: «Τη λύση θα δώσει μόνο ο ενωμένος αγώνας. Εμείς απαιτήσαμε να αλλάξει η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και καταγγείλαμε ότι οι στρογγυλοποιήσεις το μόνο που κατάφεραν ήταν η καταλήστευση των εισοδημάτων των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ