Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μπάρκο στα γεράματα!

Κατάπτυστη απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας που προσφέρει εκδούλευση στους εφοπλιστές

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Στα εγκληματικά χέρια του εφοπλιστικού κεφαλαίου ξαναρίχνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους απόμαχους ναυτεργάτες!

Ετσι αντί να αυξήσει τις συντάξεις πείνας του ΝΑΤ στο 80% του μισθού σύμφωνα με την πάγια απαίτηση του ναυτεργατικού κινήματος, ώστε να εξασφαλίσει σε αυτούς τους ανθρώπους που έφτυσαν αίμα μέσα στους σκυλοπνίχτες του ελληνικού... «ναυτιλιακού θαύματος» μια αξιοπρεπή διαβίωση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ξαναμπαρκάρουν, γεγονός μάλιστα το οποίο επιχειρεί να το παρουσιάσει και ως... αίτημα των συνταξιούχων που ικανοποιείται! Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης, υπέγραψε απόφαση με την οποία, όπως αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου, «επιτρέπεται στους συνταξιούχους ναυτικούς να αντικαθιστούν τα παλαιού τύπου αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας με τα νέου τύπου πιστοποιητικά STCW 78». Παράλληλα, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον Γ. Ανωμερίτη νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Τροποποίηση διατάξεων ν.959/1979 περί της Ναυτικής Εταιρίας» στο οποίο περιέχονται ρυθμίσεις για την επιστροφή των συνταξιούχων ναυτεργατών στα καράβια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Διαρκή Επιτροπή μέσα στο Γενάρη.

Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, ουσιαστικά προσφέρει ακόμα μία εκδούλευση στους εφοπλιστές, αφού επιχειρεί να δημιουργήσει στρατιά ναυτεργατών χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα που θα αυξήσει παραπέρα τα εφοπλιστικά υπερκέρδη και θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ελληνική σημαία. Επιπλέον, σπρώχνοντας τους συνταξιούχους ναυτεργάτες ξανά στο μπάρκο επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος για σφοδρό χτύπημα στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι τα όσα προετοιμάζονται για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες φέρουν την έγκριση, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, όχι μόνο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και της ΠΝΟ, γεγονός για το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη η νόθα πλειοψηφία που έχουν σχηματίσει οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.

«Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης - συνεχίζεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΕΝ - καθώς και με την ενεργοποίηση των υπηρεσιών του ΥΕΝ αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών ενός μέτρου το οποίο επιλύει και μεσοπρόθεσμα, τις ανάγκες απασχόλησης ναυτικών και αξιωματικών στην Ελληνική Ναυτιλία»! Ομως ο εμπαιγμός δε σταματάει εδώ. Το δελτίο καταλήγει με την εξής φράση: «Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία του ΓΕΝΕ (Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας) η ανεργία στον κλάδο είναι 0,001%»!

Δηλαδή, κατά το ΥΕΝ - και αν να πάρουμε υπόψη ότι οι εν ενεργεία ναυτεργάτες είναι περίπου 30.000 - οι άνεργοι ναυτεργάτες είναι λιγότεροι από... 300! Αυτό όταν μέχρι τώρα στους καταλόγους της Εστίας Ναυτικών έχουν καταγραφεί περίπου 3.500 άνεργοι ναυτεργάτες οι οποίοι πήραν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών! Ο αριθμός αυτός δεν είναι συγκεντρωτικός γιατί η καταβολή θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 του μήνα, ενώ σε αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται όσοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ