Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΡΑΜΑ
Τέσσερις παθολόγοι και ένας πνευμονολόγος για 140 ασθενείς στο «θωρακισμένο» νοσοκομείο

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κικίλια

Σε σταθερά δύσκολη κατάσταση παραμένει το ΓΝ Δράμας, όπου το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκε και δεύτερος θάνατος ανάμεσα στο προσωπικό του Νοσοκομείου από Covid-19. Πρόκειται για μια 58χρονη νοσηλεύτρια, η οποία νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ακόμα μία εργαζόμενη του Νοσοκομείου μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, καθώς η κατάστασή της έχρηζε διασωλήνωσης και δεν υπήρχε στο ΓΝ Δράμας διαθέσιμος χώρος σε ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με τα πρωτόκολλα - λάστιχο του ΕΟΔΥ επιβάλλουν και στο ΓΝ Δράμας την επιστροφή εργαζομένων στην εργασία ακόμα και με θετικό τεστ στον κορονοϊό, εφόσον έχουν περάσει 14 μέρες και δεν εμφανίζονται συμπτώματα.

Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση, τεράστιες αντιδράσεις δημιούργησαν οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Β. Κικίλια, ότι «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει η πόλη της Δράμας». Επιχειρώντας να στηρίξει την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της η 4η ΥΠΕ έσπευσε να πει πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο «έχει θωρακιστεί από καιρό με προσωπικό και μέσα», αναφέροντας τις πρόσφατες προσλήψεις αλλά και τις μετακινήσεις προσωπικού από τα ΚΥ και άλλα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, οι προσλήψεις ιατρών αφορούσαν τον διορισμό 1 μόνιμου ιατρού και 7 επικουρικών, ενώ ακολούθησαν 2 συμβάσεις μονίμων γιατρών. Οσον αφορά τις 2 ακόμα προσλήψεις ειδικών ιατρών που ανέφερε και η 4η ΥΠΕ, σημείωσε πως αφορούν τις θέσεις διευθυντών (Παθολογίας και Πνευμονολογίας), σχολιάζοντας πως «όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο νοσοκομείο, οι θέσεις που προκηρύξαμε για διευθυντές κλινικών θα καλυφθούν από τους ήδη υπάρχοντες γιατρούς (...)».

Αυτή τη στιγμή, στο «θωρακισμένο» ΓΝ Δράμας υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί ιατροί, δηλαδή σχεδόν το 50% του οργανογράμματος, που προβλέπει 107 γιατρούς. Από τις 11 θέσεις μόνιμων γιατρών παθολόγων οι 7 είναι κενές, με αποτέλεσμα 4 παθολόγοι και 1 πνευμονολόγος να περιθάλπουν 140 ασθενείς με Covid-19. Πάνω από 100 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει από Covid-19, και για να μπαλωθούν όπως - όπως τα κενά μετακινούνται γιατροί από κοντινά νοσοκομεία.

Αντιδράσεις από τους υγειονομικούς

Στο μεταξύ, με κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Ιατρών και τα Σωματεία Νοσηλευτών και Εργαζομένων του Νοσοκομείου χαρακτηρίζουν προκλητικότατη τη δήλωση Κικίλια, απαιτώντας αντί συγνώμης στο λαό της περιοχής και τους εργαζόμενους να καλύψει άμεσα τα κενά και να μονιμοποιήσει τους ελαστικά εργαζόμενους.

Την κάλυψη των κενών και τη μονιμοποίηση του προσωπικού, παράλληλα με άμεση υποχρεωτική ένταξη όλων των ιδιωτών παθολόγων και πνευμονολόγων της Δράμας στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαιτεί και η ΟΕΝΓΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει το θράσος των ισχυρισμών του υπουργού.

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο πρόεδρος, Αλ. Τσίπρας, επισκέφθηκε την Παρασκευή το ΓΝ Δράμας, «να μην κάνει τον "ανήξερο"», καθώς - όπως επισημαίνει - η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας, συνολικά του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, έχει και τη δική του σφραγίδα.

Η τραγική κατάσταση έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων

Την επίσκεψη Τσίπρα στο ΓΝ Δράμας σχολίασε και η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, τονίζοντας πως «οι τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και η τραγική κατάσταση στο Νοσοκομείο Δράμας έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που εφάρμοσαν πολιτική με κριτήριο το "κόστος - όφελος" για τους επιχειρηματικούς ομίλους». Η ΤΕ Δράμας προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έβαλε το δικό του «πετραδάκι» στη διάλυση του δημόσιου τομέα Υγείας, σημειώνοντας πως τα τελευταία 12 χρόνια αποχώρησαν 250 υγειονομικοί από το νοσοκομείο και έγιναν ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ μεταξύ άλλων συνέχισε την πολιτική υποχρηματοδότησης που αποτυπώνεται στους μειωμένους προϋπολογισμούς του νοσοκομείου, οι οποίοι από 13,5 εκατ. ευρώ πριν από τα μνημόνια έφτασαν σήμερα στα 7,7 εκατ.

Παράλληλα, για τις δηλώσεις Κικίλια, η ΤΕ Δράμας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα «πράγματι έχουν πρόβλημα, γιατί αγωνιούν γνωρίζοντας την κατάσταση του νοσοκομείου, αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους ακόμα και την επόμενη μέρα. Πράγματι έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις του μαρμάρου, στα σούπερ μάρκετ, σε επιχειρήσεις "καινοτόμες" και "εξωστρεφείς", που τόσο θαυμάζει ο κ. υπουργός και η κυβέρνησή του, μιας και κανένας έλεγχος δεν έχει πραγματοποιηθεί για την εφαρμογή ή μη των μέτρων που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα», ενώ καταλήγοντας τονίζει πως στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματα των υγειονομικών του Νοσοκομείου Δράμας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ