Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τρέχει» με εντατικούς ρυθμούς το αντιλαϊκό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ

Στη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο, μέσα από τον διαγωνισμό που θα «τρέξει» το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε η κυβέρνηση, προωθώντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Δημοσίου, με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφοράς στις 11 Γενάρη, αφορά την εκποίηση των δικαιωμάτων εξόρυξης του μεταλλείου Λάρυμνας και περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα μαζί με τα οικόπεδα, το εργοστάσιο, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που βρίσκονται σε αυτά, καθώς και το ορυχείο στο Λούτσι.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε πριν λίγες μέρες ο ειδικός εκκαθαριστής για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ.

Σύμφωνα με το πλαίσιο που διέπει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, ο επενδυτής που θα προκύψει σε καθέναν από τους δύο διαγωνισμούς θα μπορεί να συμμετάσχει και να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, αποκτώντας έτσι «πακέτο» ολόκληρη την επιχείρηση. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δεν διασφαλίζεται υποχρεωτικά η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Σε κάθε περίπτωση, υπηρετείται ο σχεδιασμός που προωθούν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις, με τις «ευλογίες» της ΕΕ, για την παράδοση του ορυκτού πλούτου στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ πριν λίγους μόλις μήνες η κυβέρνηση παρουσίαζε τη ΛΑΡΚΟ σαν ένα «βαρίδι» με ξοφλημένη δραστηριότητα, απαξιώνοντας συνειδητά τις παραγωγικές της δυνατότητες, συκοφαντώντας παράλληλα τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τώρα που «τρέχει» το αντιλαϊκό σχέδιο, κυβερνητικά στελέχη όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, κάνουν λόγο για μια διαδικασία που θα έχει ως αποτέλεσμα «τον εκσυγχρονισμό της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου με νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στις διαδικασίες εξόρυξης και παραγωγής».

Την ίδια ώρα, βέβαια, οι εργαζόμενοι παραμένουν ξεκρέμαστοι, χωρίς καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση αποφεύγει ακόμη και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, στους οποίους εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θα απολυθούν. Καλλιεργεί τον εφησυχασμό και αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, είτε πετώντας το «τυράκι» του λεγόμενου «κοινωνικού πακέτου» για τις απολύσεις, είτε καλλιεργώντας προσδοκίες για το επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως γίνεται τις τελευταίες μέρες μέσα από μια σειρά δημοσιεύματα, συσκοτίζοντας ότι ακριβώς οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους λογίζονται ως «βαρίδι», από το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί η εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ