Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Μεγάλες κινητοποιήσεις αγροτών και ακτημόνων

Ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που ξεκληρίζουν τους μικροπαραγωγούς και προσφέρουν στα μονοπώλια νέους δρόμους πλουτισμού

Από τις κινητοποιήσεις για τη στήριξη του αγώνα των Ινδών αγροτών
Από τις κινητοποιήσεις για τη στήριξη του αγώνα των Ινδών αγροτών
Μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις που κορυφώθηκαν προχτές Τρίτη 8 Δεκέμβρη, οργάνωσαν στην Ινδία οργανώσεις μικροαγροτών και ακτημόνων, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις με τις οποίες η κυβέρνηση Μόντι επιταχύνει τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής (και άλλων συναφών κλάδων), προσφέροντας νέους δρόμους πλουτισμού στα ινδικά - και όχι μόνο - μονοπώλια.

Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση ακτημόνων και μικροαγροτών - που πρωτοστάτησε στην οργάνωση της κινητοποίησης - οι διαδηλώσεις σημείωσαν επιτυχία σε 22 κρατίδια της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι σταμάτησε περίπου το 30% της ημερήσιας αγροτικής παραγωγής. Εκτιμάται ότι την κινητοποίηση στήριξαν περίπου 90 εκατομμύρια άτομα.

Οι αγρότες αντιδρούν σε μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει ολοταχώς η κυβέρνηση Μόντι, ενισχύοντας το υπάρχον νομικό πλαίσιο με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση της επενδυτικής δράσης μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Μεταξύ άλλων, θεσμοθετούν τη συμβολαιακή γεωργία, παρέχουν προνομιακή φορολόγηση των μεγαλοεπενδυτών σε σχέση με τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, προχωρούν σε αλλαγές της προστασίας των αγροτών προς όφελος της απελευθέρωσης της «αγροτικής αγοράς» της χώρας. Πρόκειται για κατευθύνσεις που εδώ και χρόνια εφαρμόζονται ήδη στην ΕΕ, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνες (και άλλους Ευρωπαίους) μικρούς αγροτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους και μεγάλα οφέλη για τα μονοπώλια στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και πολλούς ακόμα κλάδους που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή, άμεσα ή έμμεσα.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μόντι επιστράτευσε ξανά τις δυνάμεις καταστολής για να εμποδίσει κάθε αγωνιστική αντίδραση, αξιοποιώντας και παραστρατιωτικές ομάδες, με αποτέλεσμα ακόμα και το θάνατο ενός αγρότη διαδηλωτή στο Νέο Δελχί. Στην ίδια πόλη ακόμα τραυματίστηκαν πάνω από 400 άτομα. Χαρακτηριστική είναι και η κατάσταση στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές, όπου κινητοποιήθηκαν 140 διμοιρίες μηχανοκίνητης αστυνομίας για τον «έλεγχο της κυκλοφορίας».

Χαρακτηριστικό της καταστολής με την οποία αντιμετώπισε η ινδική αστική κυβέρνηση ήταν και οι προσαγωγές ακόμη και βουλευτών τοπικών κοινοβουλίων, ανάμεσά τους και μελών του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικού), του ΚΚ Ινδίας και άλλων κομμάτων, με τα οποία συνεργάζονται σε εθνικό και κρατιδιακό επίπεδο, όταν χτες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους αγρότες.

Η Ινδία είναι σήμερα η 2η χώρα παγκοσμίως σε έκταση καλλιεργήσιμης γης μετά τις ΗΠΑ. Το σύνολο της αγροτικής παραγωγής της συνεισφέρει μεταξύ 15%-20% στο εθνικό ΑΕΠ και κυμαίνεται πάνω από το 10% στη σύνθεση των εξαγωγών, με βάση την τιμή του εξαγώγιμου προϊόντος.

Βρίσκεται σταθερά στις 3 πρώτες χώρες παραγωγής αγροτικών προϊόντων που ευδοκιμούν στην επικράτειά της, όπως στάρι, ρύζι, φιστίκια, φρούτα και λαχανικά κ.τ.λ. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα κοπάδια αγελάδας στον κόσμο και κατά συνέπεια είναι η 1η γαλακτοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ