Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Ανησυχίες» για το πυραυλικό του πρόγραμμα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενημερώνοντας χτες με έκθεσή του για την τήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ανακοίνωσε πως από την ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και άλλων δεδομένων σε τέσσερις αντιαρματικούς πυραύλους που βρέθηκαν στη Λιβύη, ο ένας έφερε χαρακτηριστικά του ιρανικής κατασκευής πυραύλου «Dehlavieh».

Τόνισε πως στον επίμαχο πύραυλο δεν υπήρχαν δεδομένα για την ημερομηνία παραγωγής, ούτε εάν αυτός μεταφέρθηκε στη Λιβύη πριν την απόφαση 2231 που εξέδωσε το 2015 ο ΟΗΕ για το Ιράν, που μεταξύ άλλων προέβλεπε την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων έναντι της Τεχεράνης τον περασμένο Οκτώβρη. Παρ' όλα αυτά, κάλεσε το Ιράν να αντιμετωπίσει τις «ανησυχίες» για το πυρηνικό και βαλλιστικό του πρόγραμμα και να επιστρέψει «στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του 2015», μολονότι αυτή παραβιάζεται από τις ΗΠΑ μετά τη μονομερή αποχώρησή τους το 2018.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε πάντως χτες η ανάρτηση σε ιρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από έναν λογαριασμό Vahid Online, που έδειχνε την έπαρση σημαίας του Ισραήλ στην εξωτερική όψη ενός κτιρίου που συνοδευόταν από πλακάτ που έγραφε... στα Αγγλικά: «Σε ευχαριστούμε Μοσάντ». Η πρωτοφανής αυτή κίνηση φαίνεται πως συνδέεται με τη δολοφονία του «αρχιτέκτονα» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοχσέν Φαχριζαντέχ. Ο λογαριασμός αποποιήθηκε την «πατρότητα» της πρωτοβουλίας και ότι αναδημοσίευσε.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί κατήγγειλε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι μέσα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει συμπεριλαμβάνονται εισαγωγές σε φάρμακα, εμβόλια, υλικά και εξοπλισμό απαραίτητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ