Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες κυρώσεις κατά Κινέζων

Νέα μέτρα που εμποδίζουν την έκδοση άδειας εισόδου (βίζα) Κινέζων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ της χώρας, αυτήν τη φορά επικαλούμενο τη συμμετοχή σε «κατασταλτικές δραστηριότητες» και εκφράζοντας ανησυχία για την «καταστολή» σε βάρος «αντιφρονούντων» και άλλων στην Κίνα.

Τα μέτρα αυτά συνόδευσαν ανακοινώσεις που είχε κάνει και το υπουργείο Εμπορίου περιλαμβάνοντας σε κατάλογο δεκάδες ρωσικές αλλά και κινεζικές εταιρείες που φέρεται να έχουν στρατιωτικές διασυνδέσεις, για τις οποίες αποφάσισε περιορισμούς στη δυνατότητά τους να αγοράζουν ένα μεγάλο εύρος αμερικανικών προϊόντων και τεχνολογίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, είπε ότι στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ των αξιωματούχων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (ΚΚΚ) που εμπλέκονται σε «κατασταλτικές δραστηριότητες» και επέκρινε την «καταστολή θρησκευτικών πρακτικών», «εθνικών μειονοτήτων», «αντιφρονούντων», «υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», «δημοσιογράφων», «συνδικαλιστών», ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών ή «ειρηνικών διαδηλωτών»... Είναι η πολλοστή φορά που η Ουάσιγκτον επικαλείται την «καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για να στοχοποιήσει την Κίνα, όχι βέβαια γιατί στις ΗΠΑ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά, αλλά γιατί, συχνά - πυκνά, αυτά μετατρέπονται σε «λάστιχο» και εργαλείο αντεγκλήσεων και αύξησης της πίεσης κατά ανταγωνιστών. Είναι χαρακτηριστική η ανησυχία των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση» των Ουιγούρων, μουσουλμανικής μειονότητας που πλειοψηφεί στην ημιαυτόνομη κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ, στην οποία η κεντρική κινεζική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με ισχυρό αυτονομιστικό κίνημα. Το πώς Πεκίνο και Ουάσιγκτον ερμηνεύουν και σέβονται τις θρησκευτικές και άλλες ελευθερίες των Ουιγούρων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το πώς ο βαθμός αυτονομίας της συγκεκριμένης περιοχής εξυπηρετεί την αποδυνάμωση της άλλης πλευράς. «Οι αυταρχικοί ηγέτες της Κίνας επιβάλλουν δρακόντειους περιορισμούς στις ελευθερίες της έκφρασης, της θρησκείας ή της πίστης και στο δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης των Κινέζων. Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει με σαφήνεια ότι τα πρόσωπα αυτά που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καλοδεχούμενα στη χώρα μας», επέλεξε να σημειώσει ο Πομπέο.

Θυμίζουμε ότι τους τελευταίους μήνες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ακυρώσει αλλά και δυσκολέψει τους όρους έκδοσης άδειας εισόδου σε πάρα πολλούς Κινέζους (φοιτητές, ερευνητές κ.ά.) που θεωρούνται ύποπτοι για κατασκοπεία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν, δήλωσε πως η χώρα του καταδικάζει «σθεναρά» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης και πως «θα συνεχίσει να λαμβάνει τα νόμιμα και απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προασπίσει αποφασιστικά τα συμφέροντά της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσδοκίες για «εποικοδομητικές συνομιλίες» ενώ εντείνονται κυρώσεις και περιορισμοί (2023-08-29 00:00:00.0)
Συμφωνίες και σχέδια που ενισχύουν το Πεκίνο στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό (2021-03-30 00:00:00.0)
Αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ (2020-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2017-07-15 00:00:00.0)
Βίαια επεισόδια με δεκάδες νεκρούς (2009-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ