Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αγωνιστικά κάλαντα με τη διεκδίκηση έκτακτου βοηθήματος 600 ευρώ για τους ανέργους

Διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου χτες από συνδικάτα του κλάδου

Από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από συνδικάτα του κλάδου
Από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου από συνδικάτα του κλάδου
Το αίτημά τους για άμεση χορήγηση έκτακτου βοηθήματος 600 ευρώ για όλους τους ανέργους και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν για τη συνέχεια στον αγώνα τους παρουσίασαν χτες σωματεία από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη οργανώθηκε μετά την κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν 42 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία από όλη τη χώρα. Οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο ξεκαθάρισαν ότι η φωνή που υψώνουν δεν είναι απλά η κραυγή «πεινάμε», αλλά η φωνή του αγώνα και της διεκδίκησης, η φωνή των εργαζομένων που όλα τα προηγούμενα χρόνια τράβηξαν το κουπί της τουριστικής ανάπτυξης και φέτος πετιούνται στην ανεργία.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου είναι διαθέσιμο στο κανάλι του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στο YouTube, στον σύνδεσμο youtu.be/nhFEAMHcjtI.

Το μήνυμα αυτό θα στείλουν και σήμερα Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, τα σωματεία με τα δικά τους αγωνιστικά κάλαντα που ετοιμάζονται να «ψάλουν» στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις. Σχετικές πρωτοβουλίες οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις και τουριστικές περιοχές, σε συνεργασία και με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην Αττική, τα κάλαντα θα ακουστούν από το κλαδικό Συνδικάτο μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα. Στη Θεσσαλονίκη, το κλαδικό Συνδικάτο θα τραγουδήσει τα κάλαντα σε διάφορα μέρη της πόλης, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα. Οπως ανακοινώνει, «στους εργαζόμενους θα τα πούμε, στην κυβέρνηση και στους εργοδότες θα τα ψάλουμε!».

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη, συνεχίζουμε τον αγώνα

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», τόνισε στην παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος των διοικήσεων της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) και της ΓΣΕΕ. Υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα επτά χρόνια, χρονιές - ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, το μέσο ημερήσιο καθαρό εισόδημα των εργαζομένων ήταν και πάλι 21 ευρώ. Φέτος το αντίστοιχο ποσό υπολογίζεται στα ...9 ευρώ, ενώ για χιλιάδες εργαζόμενους το εισόδημα είναι μηδενικό. Πρόκειται για χιλιάδες εργαζόμενους που στην καλύτερη περίπτωση «πήραν 534 ευρώ για τον Οκτώβρη», στη συνέχεια βρέθηκαν στην ανεργία και «θα δουν ξανά χρήματα στους λογαριασμούς τους τέλη Γενάρη», καθώς τόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους εργαζόμενους, όπως κατήγγειλε, με το νομοσχέδιο που ψήφισε την περασμένη βδομάδα μοίρασε νέα «δώρα» με χρηματοδοτήσεις σε μια χούφτα μεγαλοξενοδόχους ...για τη μείωση του τζίρου τους. «Τα σωματεία δεν παρακαλάνε για ένα ξεροκόμματο», ξεκαθάρισε και τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν η αλληλεγγύη, η οργάνωση και ο αγώνας, γιατί η μάχη για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.

«Κάθε μέρα στα γραφεία του Συνδικάτου έρχονται συνάδελφοι που ζητούν άμεση βοήθεια», τόνισε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου στην Κέρκυρα, ενημερώνοντας πως την ώρα της συνέντευξης στο νησί βρισκόταν σε εξέλιξη κινητοποίηση ενάντια στις διακοπές ηλεκτροδότησης. Από τους 40.000 εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους στα Ιόνια νησιά, μόλις οι 10.000 θα λάβουν επίδομα ανεργίας, όπως τόνισε, ενώ και αυτοί θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το Γενάρη. «Οι κωπηλάτες της τουριστικής γαλέρας ούτε μπορούν ούτε ανέχονται να ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης και ανέχειας», υπογράμμισε και διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι και το κλαδικό Συνδικάτο στην Κέρκυρα θα δώσουν το «παρών» στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος των 120.000 εργαζομένων του κλάδου στην Αττική δεν έχει δουλέψει τους τελευταίους 10 μήνες ούτε μία μέρα, σημείωσε η Λίνα Ράλλη, μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, αλλά και στους εργαζόμενους στις επισιτιστικές αλυσίδες, οι οποίοι δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης και λειψών μέτρων προστασίας.

Στην εποχικότητα που κυριαρχεί στη Ρόδο και συμπαρασύρει όλους τους κλάδους αναφέρθηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Amilia Mare - Paradise Village». Από τους 38.000 εποχικούς τη φετινή σεζόν δούλεψαν μόλις οι 13.000, οι πιο «τυχεροί» από αυτούς μόνο για 3 μήνες, εξήγησε και υπογράμμισε την ανάγκη μέτρων στήριξης.

«Οι άνεργοι του κλάδου προσεγγίζουν τις 9.500», πρόσθεσε η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Σωματείου στην Κω, ενώ κατήγγειλε ότι στον «τρίτο τουριστικό προορισμό» της χώρας σπίτια εργαζομένων μένουν χωρίς ρεύμα.

«Ποιος θα κόψει το θράσος των εργοδοτών να πληρώνουν - όπως κάνανε αυτήν τη σεζόν - όσο και όποτε θέλανε, αν όχι εμείς με τον αγώνα μας;», τόνισε ο Στράτος Μανιαβός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ρέθυμνο, φέρνοντας παραδείγματα της εργοδοτικής επίθεσης που ξεδιπλώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

«Το σύνθημα που επιλέγουμε να φωνάζουμε δεν είναι "πεινάμε" αλλά "πολεμάμε"», είπε ο Κυριάκος Τσαούσης, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου σε Θεσσαλονίκη - Πιερία - Χαλκιδική.

Στην επίθεση της εργοδοσίας στο δικαίωμα των εποχικών στην επαναπρόσληψη αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπανάκος, πρόεδρος του Συνδικάτου «Τάλως» στο Λασίθι, προσθέτοντας έναν ακόμα σοβαρό λόγο που έχουν τα σωματεία και οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε θέση μάχης.

Για τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του Σωματείου Επισιτισμού στα Χανιά μίλησε ο πρόεδρός του Σήφης Αποστολάκης. Το Σωματείο, μαζί με τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εργαζομένων στις Κατασκευές, έχει συγκεντρώσει υλικά ώστε να μαγειρέψει σήμερα για 45 συναδέλφους, στέλνοντας με αυτήν την πρωτοβουλία μήνυμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ