Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Παρατάθηκε την τελευταία στιγμή και μόνο για ένα χρόνο

Την τελευταία στιγμή και ενώ είχαν προηγηθεί οι έγκαιρες και επίμονες αντιδράσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χτες μέσω διαδικτύου ότι παρατείνεται για ένα χρόνο η δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους, πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Προκλητικά, μάλιστα, ενώ η συνολικότερη επίθεση στους συνταξιούχους συνεχίζεται και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις είχαν θέσει το συγκεκριμένο θέμα στην κυβέρνηση με έγγραφό τους από τις 9 Δεκέμβρη, ο πρωθυπουργός έγραψε χτες στην ανάρτησή του: «Εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν και το 2021 δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμία δική τους επιβάρυνση ή συμμετοχή (...) Και οι απόμαχοι της δουλειάς, ειδικά όσοι τα βγάζουν πέρα με λίγα, θα έχουν τη φροντίδα μας και στη νέα χρονιά».

Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η απάτη των «αντιμέτρων»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, και στο συγκεκριμένο θέμα, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κόβουν και ράβουν σε βάρος των συνταξιούχων.

Το θέμα της απαλλαγής από τη συμμετοχή στα φάρμακα αφορά 606.000 χαμηλοσυνταξιούχους με μεικτή σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έκοψε το ΕΚΑΣ σε αυτούς τους ανθρώπους με το νόμο 4387/2016, διαφημίζοντας προκλητικά ορισμένα ψίχουλα προσωρινού χαρακτήρα, τα περιβόητα «αντίμετρα» που επιβεβαιώνεται ότι είναι «φτερό στον άνεμο».

Η κυβέρνηση ΝΔ, αντί να επαναφέρει το ΕΚΑΣ, συνέχισε την κοροϊδία των «αντιμέτρων», προωθώντας διάταξη για την απαλλαγή των συγκεκριμένων χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο για ένα χρόνο, με το νόμο 4655/2020, προκειμένου να «χρυσώσει το χάπι».

Ενώ η ισχύς αυτής της διάταξης έληγε αύριο και οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις είχαν όπως αναφέραμε ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να βγει άμεσα Υπουργική Απόφαση συνέχισης της συγκεκριμένης πρόβλεψης, η κυβέρνηση δεν είχε κάνει τίποτα, «μετρώντας αντιδράσεις» μέχρι το παρά πέντε. Προχτές, Δευτέρα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επανήλθαν με νέα επιστολή, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους. Η κυβέρνηση, μέσω της διαδικτυακής ανάρτησης του πρωθυπουργού, ουσιαστικά μετέθεσε κατά ένα χρόνο το ενδεχόμενο διακοπής ακόμα και αυτής της ελάχιστης «παροχής» για τους χαμηλοσυνταξιούχους (για κάτι όπως το φάρμακο, που θα έπρεπε να είναι δωρεάν για όλο το λαό).

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ, επανειλημμένα, με τροπολογίες και άλλες παρεμβάσεις στη Βουλή, ζήτησε την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ωστόσο οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν τις προτάσεις του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ