Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εξαγωγές όπλων σε πεδία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Από το ματοκύλισμα του λαού της Υεμένης θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και της Γερμανίας

Copyright 2017 The Associated

Από το ματοκύλισμα του λαού της Υεμένης θησαυρίζουν οι πολεμικές βιομηχανίες και της Γερμανίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, σε χώρες που μεταξύ άλλων εμπλέκονται και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Υεμένη και Λιβύη, ενέκρινε μέσα στο 2020 η γερμανική κυβέρνηση.

Οπως προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε κοινοβουλευτική Ερώτηση, έως τις 17 Δεκέμβρη είχαν εγκριθεί εξαγωγές όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Αίγυπτο, αξίας 752 εκατ. ευρώ, ενώ όπλα και εξοπλισμό από τη Γερμανία έλαβαν επίσης το Κατάρ (αξίας 305,1 εκατ.), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (αξίας 51,3 εκατ.), το Κουβέιτ (αξίας 23,4 εκατ.), η Τουρκία (αξίας 22,9 εκατ.), ο Λίβανος (αξίας 1,7 εκατ.) και το Μπαχρέιν (αξίας 1,5 εκατ.).

Η Ερώτηση αφορούσε τις χώρες που εμπλέκονται είτε σε μία είτε και στις δύο μακροχρόνιες συγκρούσεις στη Λιβύη και στην Υεμένη. Στην Υεμένη ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των σιιτών ενόπλων Χούτι και συμμετέχουν σ' αυτόν τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν. Στη σύγκρουση στη Λιβύη, το Κατάρ και η Τουρκία στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, ενώ από την άλλη ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ έχει τη στήριξη των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ