Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Συμφωνία για άρση του αποκλεισμού του Κατάρ

Από την συνάντηση των αξιωματούχων Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ

Copyright 2019 The Associated

Από την συνάντηση των αξιωματούχων Σαουδικής Αραβίας - Κατάρ
Την ώρα που ανεβαίνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν, με την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» στον Περσικό Κόλπο και απειλές προς την ιρανική ηγεσία για την απόφαση μεγαλύτερου εμπλουτισμού ουρανίου για πυρηνική ενέργεια, προχωράνε και οι διάφορες διευθετήσεις στην περιοχή μεταξύ αστικών τάξεων. Χαρακτηριστική είναι η συμφωνία μεταξύ των μοναρχιών Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ που τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα το βράδυ και αναμενόταν να επικυρωθεί στη χτεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Η συμφωνία προβλέπει άρση του χερσαίου, ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού που είχαν επιβάλει στο Κατάρ από τον Ιούνη του 2017 η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, κάτι που έγινε άμεσα. Θυμίζουμε ότι ο αποκλεισμός είχε δικαιολογηθεί ως απάντηση στην «υποστήριξη της τρομοκρατίας» και σε μια περίοδο σύγκλισης συμφερόντων ανάμεσα στο Κατάρ και το Ιράν, μετά τον εντοπισμό νέων σημαντικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου (South Pars/North Dome).

Η εξέλιξη είναι η τελευταία σειράς συμφωνιών στη Μέση Ανατολή, του Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, τις οποίες προώθησε και η αμερικανική κυβέρνηση, με απώτερο στόχο τη συγκρότηση «μετώπου εναντίον του Ιράν».

Ενδεικτική ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαιρέτισε τη συμφωνία Κατάρ - Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι αυτή «συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα» για την επίλυση της σύγκρουσης που συνεχίζεται από τον Ιούνη του 2017. Χαρακτήρισε δε «αξιέπαινες» τις προσπάθειες μεσολάβησης «διεθνών παραγόντων, υπό την ηγεσία του Κουβέιτ», εκφράζοντας την ελπίδα «μόνιμης λύσης και άρσης των υπόλοιπων κυρώσεων».

Ας σημειωθεί επίσης ότι νωρίτερα τη Δεύτερα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση για υπογραφή της συμφωνίας, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, συζητώντας εκτός από τις περιφερειακές εξελίξεις και την εξέλιξη στις σχέσεις του Ριάντ με το Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ