Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προωθείται ο ευρύτερος ευρωατλαντικός ενεργειακός σχεδιασμός

Στόχος η «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με την καταβολή 33 εκατ. ευρώ οι κρατικές αρχές στη Βόρεια Μακεδονία ολοκλήρωσαν την κρατικοποίηση της εταιρείας «Makpetrol», που παραιτήθηκε από τα δικαιώματά της στην επιχείρηση GA-MA, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου.

Είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα η ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ του Δημοσίου και της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής καυσίμων, στην 120μελή Βουλή, με 60 ψήφους υπέρ και 30 κατά - από το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO - DPMNE, που χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκανδαλώδη», το τίμημα υπερβολικό και προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωσή της.

Η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτήν επιλύεται μια διαφορά για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της GA-MA που χρονολογείται από το 2006. Μέχρι πρότινος, το Δημόσιο και η «Makpetrol» κατείχαν από 50% στην GA-MA. Ο Ζάεφ δηλώνει ότι η κρατικοποίηση «είναι απαραίτητη προϋπόθεση» για να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου σύνδεσης με την Ελλάδα (θα ξεκινά από τη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στο Νεγκότινο της Βόρειας Μακεδονίας) και να μπορέσουν τα Σκόπια να προμηθεύονται φυσικό αέριο και από άλλες πηγές.

Η κίνηση της κρατικοποίησης της εν λόγω εταιρείας αφορά ένα γενικότερο πλαίσιο προώθησης σχεδιασμών με ευρωατλαντικό προσανατολισμό στα Βαλκάνια, που ενισχύθηκε μετά την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της τότε ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εντάσσεται στο σχεδιασμό διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών (η Βόρεια Μακεδονία τροφοδοτείται σήμερα μόνο από τη Ρωσία) και ένταξης στους αγωγούς TAP και ΤANAP, που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία μέσω Γεωργίας, Τουρκίας και Ελλάδας και είναι ευρωαμερικανικών συμφερόντων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοίτασμα αερίου ανακοίνωσε η «Energean» (2024-05-24 00:00:00.0)
Ψάχνουν ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς (2015-11-06 00:00:00.0)
Νέα επεισόδια στη «μάχη των αγωγών» (2011-04-02 00:00:00.0)
Ευγενείς... εκβιασμοί με πολύπλευρες επιδιώξεις (2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ