Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Πανηγύρια για τη «μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» με την Ελλάδα

Για την παράδοση του αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε και επισήμως τη συμφωνία της ισραηλινής εταιρείας «Elbit Systems» με την ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, θέμα που πέρασε πριν από μερικές μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πρόκειται για τη συμφωνία που, όπως ανέδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή, παραδίδει - και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια - τον σκληρό πυρήνα καλλιέργειας και διαμόρφωσης του μαχητικού πνεύματος των Ελλήνων πιλότων σε ιδιωτικές εταιρείες και ένα κράτος - δολοφόνο, το Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που κλιμακώνεται η επιθετικότητα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε Μ. Ανατολή και Περσικό Κόλπο.

Το ισραηλινό υπουργείο μιλά για «τη μεγαλύτερη αμυντική συμφωνία» μεταξύ των δύο χωρών, που όπως σημειώνει θα υπογραφεί από τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ.

Σε δήλωσή του ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπ. Γκαντζ, σημείωσε ότι «η συμφωνία αυτή αντανακλά τις άριστες και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα σε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών» και θα «προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο» και γνωστοποίησε ότι αφότου η ελληνική κυβέρνηση πέρασε τη συμφωνία από τη Βουλή, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Παναγιωτόπουλο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την «προσωπική του εμπλοκή στην προώθηση του σχεδίου», όπως είπε ο Γκαντζ. «Επεσήμανα, άλλωστε, την πρόσφατη ενδυνάμωση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών και επίσης σημείωσα την προσμονή μου ότι αυτές θα αναπτυχθούν και περαιτέρω», κατέληξε.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση θα παραχωρήσει όλο το έργο της πτητικής εκπαίδευσης των Ελλήνων πιλότων σε ισραηλινή εταιρεία, από την οποία θα «αγοράζει» ώρες πτήσεων, πληρώνοντας στους Ισραηλινούς 1,365 δισ. ευρώ για διάστημα 22 ετών, δηλαδή μέσο ετήσιο κόστος 62 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία με τη σειρά της θα παρέχει 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 και τη συντήρηση εκπαιδευτικών T-6, αντικαθιστώντας τα παλαιότερα Τ-2 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Προβλέπεται ακόμα η παροχή από μέρους της προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υποστήριξη στα logistics.

Παράλληλα, οι Ισραηλινοί έχουν τάξει ότι μετά και την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους με χώρες του Κόλπου υπό την «ομπρέλα» των ΗΠΑ, θα φέρουν για εκπαίδευση «Ικαρους» από αραβικές χώρες, που σημαίνει κέρδη για τους ίδιους αλλά και δημιουργία μιας «ομοιογενούς» ομάδας για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Καθώς η συμφωνία εντάσσεται ακριβώς στις ακόμα στενότερες σχέσεις με το κράτος - δολοφόνο τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο, μεθοδεύεται παραπέρα και το πέρασμα της ΕΛΒΟ σε ισραηλινή εταιρεία, με ...προίκα - σύμφωνα με πληροφορίες - δύο παχυλά συμβόλαια: Για την αντικατάσταση των στρατιωτικών τζιπ και για το «εθνικό τυφέκιο», με αγορά ισραηλινής σχεδίασης τυφεκίων.

Σημειωτέον, και σε αυτήν την υπόθεση η κυβέρνηση πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της, καθώς τα πρώτα σχέδια για δημιουργία στην Καλαμάτα - εκεί όπου σήμερα λειτουργεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120 ΠΕΑ) - ενός «Διεθνούς Εκπαιδευτικού Αεροπορικού Κέντρου» είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι οποίοι μάλιστα είχαν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με καναδική εταιρεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ